Evelien Schuilenga uit haar talent bij Celeritas Donar

Gepubliceerd op 4 oktober 2024 om 13:00

Evelien Schuilenga heeft al sinds haar basisschooltijd een passie voor basketbal. Ze speelt al ongeveer negen jaar basketbal. Haar liefde voor de sport begon dankzij een juf die bij Donar Groningen werkte en haar meenam naar de wedstrijden in sporthal MartiniPlaza.

Eveliens eerste basketbalmoment

De eerste keer dat Evelien een wedstrijd bijwoonde, was ze meteen verkocht. “Er was een speler, Jason Dourisseau, die vond ik wel heel erg cool,” vertelt ze enthousiast. Dit moment markeerde het begin van haar reis in de basketbalwereld. Ondanks de spanning die ze voelde tijdens haar eerste training, groeide haar zelfvertrouwen met elke oefening en wedstrijd.

De inspiratie en invloed van Donar

De spelers van Donar hebben Evelien enorm geïnspireerd. “Al die goede moves die ze maken, die wil je dan natuurlijk ook heel graag leren,” beaamt ze. Ze begon fanatiek te trainen om deze vaardigheden onder de knie te krijgen. Deze toewijding heeft haar gebracht waar ze nu is: een belangrijke speler in haar team.

Groeien en excelleren in haar spel

De overgang naar een hoger niveau was een uitdaging, maar Evelien omarmde het met beide handen. “Ik was eerst een bankspeler bij een onder-18 team,” legt ze uit. “Je speelt eerst gewoon een paar wedstrijden, iets van vier minuten. Dat was dan het eerste jaar, en dan het volgende jaar was het eigenlijk meteen dat ik een echte speler in dat team was. Je gaat die eerste keer even onderuit, omdat het niveau natuurlijk veel hoger is dan regionaal. Toch is dat juist leuk, want je groeit natuurlijk ook veel sneller doordat het niveau veel hoger is. Je leert natuurlijk ook heel veel. De laatste drie jaren zijn we eigenlijk elke keer heel hoog in de competitie geëindigd.”

De kracht van teamgeest en samenwerking

Evelien benadrukt het belang van teamgeest en samenwerking. “We zitten natuurlijk al heel erg lang in hetzelfde team, dus dan leer je eigenlijk ook wel een beetje van elkaar,” zegt ze. Haar lengte is een van haar sterke punten, die ze effectief inzet bij rebounds en aanvallen. Dit heeft haar tot een onmisbare speler gemaakt in het team.

Het afgelopen jaar heeft Evelien met haar team prachtige prestaties neergezet, waaronder het bereiken van de finale van de beker. “Het is ook heel cool eigenlijk dat we zover zijn gekomen,” zegt ze trots. Ze ziet ook een toekomst als coach voor zichzelf. “Ik ben van plan om volgend jaar met twee andere vriendinnen een eigen team te gaan coachen.”

Evelien heeft al veel bereikt in haar basketbalcarrière en blijft zichzelf uitdagen om nog verder te groeien. Haar passie, talent en inzet maken haar niet alleen een waardevolle speler voor Celeritas Donar, maar ook een inspiratie voor jonge talenten. Met haar toekomstige plannen om te coachen, zal ze ongetwijfeld haar stempel drukken op wat er qua talent nog komen gaat!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.