Thijs Beens debuteerde afgelopen seizoen in de BNXT League namens Heroes Den Bosch

Gepubliceerd op 2 oktober 2024 om 09:00

Op slechts 16-jarige leeftijd kreeg Thijs Beens de kans om een plek in het eerste team van Heroes Den Bosch te bemachtigen. Hij maakte daarin zijn debuut in de BNXT League. Een mooie wedstrijd in en tegen Hubo Limburg United stond aanstaande voor de jeugdinternational. Foto: FIBA Europe

Basketbalfamilie

De liefde voor basketbal kreeg Thijs met de paplepel ingegoten, voornamelijk door zijn vader. “Mijn vader speelde zolang ik me kan herinneren basketbal,” vertelt Thijs. “In het begin wilde ik voetballen en dat heb ik ook tot mijn elfde gedaan. Uiteindelijk trok basketbal mij toch aan, vooral omdat het makkelijker was om te spelen en omdat ik een basket in de tuin had. Op een gegeven moment moest ik een keuze maken toen ik op de middelbare school zat. Dat werd uiteraard basketbal.”

Iedere jonge sporter heeft idolen, en Thijs is geen uitzondering. Hoewel hij niet specifiek opkeek naar spelers van Heroes Den Bosch, had hij wel grote bewondering voor NBA-spelers. Hij keek op naar Steph Curry, maar ook zijn vader bleef een belangrijk rolmodel. “Ik zag hem altijd basketbal spelen, en dat wilde ik ook.”

Ervaringen bij de academy en belangrijke wedstrijden

Het spelen bij de academy van Heroes Den Bosch was een belangrijke stap voor Thijs. Hij beschrijft het als een geweldige stap richting het worden van een prof. Thijs herinnert zich ook hoe spannend het was om deel te nemen aan grote wedstrijden, zoals de finale tegen MBCA in 2022. “Dat was echt super vet, om voor eigen Maaspoort kampioen te worden,” zegt hij over de gewonnen kampioenswedstrijd.

Uitdagingen en overwinningen

Natuurlijk waren er ook uitdagingen. Thijs vertelt over een enerverend seizoen. “In de bekerwedstrijd van 2023 in de Apollohal had ik een knieblessure. Dat was wel vervelend, maar het team herpakte zich en ik focuste me volledig op het kampioenschap. In de competitie wonnen we drie keer van Apollo, maar in de finale wisten we helaas niet te winnen.”

Debuut in de BNXT League

Het afgelopen seizoen 2023/2024 was voor Thijs een bijzonder jaar. Hij maakte de stap naar het eerste team van Heroes Den Bosch, waar hij gaandeweg het seizoen een mooie prestatie neerzette tegen Hubo Limburg United. “Ik begon natuurlijk met wat minuutjes aan het eind van de game. Echt spannend was dat,” zegt hij. Zijn eerste driepunter was een onvergetelijk moment: in eigen Maaspoort tegen Yoast United uit Bemmel, tegenwoordig geheten QSTA United. “Dat was echt super vet, want de meeste supporters willen ook zien dat de jonge gasten het goed doen.”

In de Nederlandse domestic fase van de BNXT League had Heroes maar één wedstrijd verloren: in en tegen Donar. Daarna verloren ze niets meer tot aan de cross-border fase. “Uiteindelijk komen we ver in de play-offs, en dan heb je een cross-border fase gewoon nodig.” Uiteindelijk wist Heroes niet te winnen van Zorg & Zekerheid Leiden waardoor een kampioenschap uitbleef. Toch zullen we Thijs ook komend seizoen in het shirt van Heroes Den Bosch zien.

Ervaringen met het nationale team

Thijs heeft in 2022 ook de eerste waardevolle ervaringen opgedaan bij de jeugd van de Orange Lions. “Het was een super ervaring om destijds voor het eerst namens de jeugd van het Nederlands team uit te komen,” zegt hij. De lessen die ik daar heb geleerd, zoals doorzettingsvermogen en vastberadenheid, helpen mij nu bij mijn ontwikkeling als speler bij Heroes Den Bosch.

Thijs Beens is zonder twijfel een talent om in de gaten te houden. Met zijn passie voor basketbal, zijn harde werk en zijn vermogen om te leren en te groeien, is de toekomst voor deze jonge speler veelbelovend. Zoals hij zelf zegt: “Je hebt een doel en je zet door. Als je dat doel wilt halen, dan blijf je doorgaan, net zolang tot je het realiseert.” Dat is precies wat Thijs van plan is te doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.