Leni Declercq is bezig aan haar debuut in de Top Division One

Gepubliceerd op 20 september 2024 om 13:00

Leni Declercq is met haar 20 jaar een veelbelovend basketbaltalenten van België. Spelend voor ABO LDP Donza in de Top Division Women, de hoogste klasse van het Belgische vrouwenbasketbal, en met ervaring als jeugdinternational bij de Belgian Cats onder 20, is Leni een kracht om rekening mee te houden. Dit seizoen is het voor het eerst dat LDP Donza zich op het hoogste niveau van België bevindt.

Van dansen naar basketbal: “Basketbal voelde meteen als mijn ding”

Leni's liefde voor basketbal zit diepgeworteld in haar familie. Haar familie zat volledig in deze sport. “Mijn mama speelde, mijn zus speelt bij mij in de ploeg en ook mijn nicht Marie Blanchaert is er ook bij. Het is echt een grote basketbalfamilie en we doen alles samen rondom de sport.” Leni is dus letterlijk opgegroeid met een basketbal in haar handen. Toch begon haar sportieve carrière niet meteen op het veld. “Ik combineerde het vroeger met dansen, maar ik had niet echt danstalent,” lacht ze. “Toen ik overstapte naar basketbal voelde ik meteen dat dit was waar ik verder in wilde gaan. Het plezier dat ik had op het veld bleef groeien en zo ben ik blijven doorgaan.”

Een ware teamspeler: “Ik kan er niet tegen als ik de ploeg niet help”

Met haar natuurlijke talent en gedrevenheid heeft Leni zich ontwikkeld tot een veelzijdige en gedisciplineerde speelster. Als het erop aankomt, wil ze niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor het team presteren. “Ik ben perfectionistisch,” geeft ze toe. “Als ik vind dat ik niet genoeg heb bijgedragen om de ploeg te helpen, kan ik daar moeilijk mee omgaan.” Deze mentaliteit maakt haar een waardevolle teamspeler bij LDP Donza, een club waar ze haar hele leven al speelt. “Ik heb mijn hele leven bij Donza gespeeld,” zegt ze trots. “De club is drie of vier jaar geleden gefuseerd met BBC Deinze en De Pinten, en nu spelen we in de hoogste divisie. Het voelt goed om deze stappen samen met de club te zetten.”

De stap naar de Top Division Women: “Ik heb er super veel zin in”

Leni's overstap naar de Top Division Women is een hoogtepunt in haar carrière, maar het is niet de eerste keer dat ze promotie meemaakt. “Ik begon op mijn veertiende in het eerste team van Donza,” legt ze uit. “Van daaruit ben ik van Tweede Landelijke naar Eerste Landelijke gegaan, en nu spelen we in de hoogste klasse. Ik heb al meerdere keren een overstap meegemaakt en het is altijd goed gegaan, dus ik hoop dat het nu hetzelfde zal zijn.” Leni is vol vertrouwen over het komende seizoen, maar ze weet dat er uitdagingen zullen zijn. “De grootste uitdaging zal zijn om ons als ploeg verder te ontwikkelen en het plezier op het veld niet te verliezen. Ik geloof dat hoe meer we ons amuseren, hoe beter we zullen presteren.”

Jeugdinternational voor België: “Een grote eer om mijn land te vertegenwoordigen”

Naast haar prestaties bij Donza heeft Leni ook een indrukwekkende internationale carrière opgebouwd. Ze heeft tweemaal deelgenomen aan het Europees Kampioenschap met de Belgian Cats onder 20. “Het is een grote eer om mijn land te mogen vertegenwoordigen,” vertelt ze. “Er komt altijd wel wat druk bij kijken, maar met de ploeg voel je je goed omdat je de hele zomer samen doorbrengt.” Leni’s eerste ervaring met het nationale team was intens. “De eerste keer was aftasten. Ik was de enige die voor de eerste keer mee was en ik was een jaar jonger dan de rest. Dat was best overweldigend. We degradeerden dat jaar, wat natuurlijk teleurstellend was, maar deze zomer zijn we terug gestegen naar de A-divisie, en dat met een zilveren medaille. Iedereen was opgelucht en superblij.”

Een zomer vol successen: “Het was superleuk om die zilveren medaille te halen”

Het afgelopen zomerseizoen met de Belgian Cats onder 20 was een groot succes. Na een spannende start van het toernooi, waaronder een bloedstollende wedstrijd tegen Kroatië, bereikte het team de finale. “Het was super spannend, vooral richting de halve finale en finale,” vertelt Leni. “Toen we in de finale stonden, wisten we dat we sowieso zouden promoveren naar de A-divisie, dus dat gaf wel een opluchting. Natuurlijk was goud het doel, maar zilver is ook mooi.” Leni kijkt met trots terug op de zomer. “Het was een geweldige ervaring. We hebben hard gevochten en om dan terug te promoveren naar de A-divisie, dat voelde fantastisch.”

Een nieuw seizoen, nieuwe ambities: “Individuele groei en teamontwikkeling zijn mijn doelen”

Met de promotie naar de Top Division Women en haar internationale ervaring achter de rug, richt Leni zich nu op het komende seizoen. “Mijn persoonlijke doel is vooral mijn eigen groei en ontwikkeling,” zegt ze vastberaden. “Ook de groei van het team is belangrijk. We willen samen sterker worden en ervoor zorgen dat we als ploeg blijven verbeteren.” Het team van LDP Donza bestaat deels uit bekende gezichten van vorig jaar, aangevuld met een aantal nieuwe spelers. “We zijn met zes spelers van vorig seizoen die zijn gebleven, waaronder mijn zus en nicht. We hebben vijf nieuwe teamleden, dus het zal een kwestie zijn van elkaar leren kennen en als team groeien.”

De toekomst: “Ik kijk er naar uit om te blijven groeien”

Leni Declercq heeft al een indrukwekkend parcours afgelegd, maar dit voelt voor haar alsnog maar het begin. Met haar vastberadenheid, haar liefde voor het spel en haar hechte band met haar team en familie, kijkt ze vol enthousiasme naar de toekomst. “Ik heb er super veel zin in,” besluit ze. “Ik hoop dat we mooie dingen kunnen laten zien dit seizoen, zowel op persoonlijk als op teamniveau.”

Leni Declercq is een naam om te onthouden in het Belgische basketbal. Haar talent, passie en doorzettingsvermogen zullen haar nog ver brengen, en wij kijken met spanning mee naar haar volgende stappen op het hoogste niveau.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.