Manouk Voorwerk en Kimberly van der Griend voorzien GOBA van basketbalvaardigheden

Gepubliceerd op 28 september 2024 om 11:00

Kimberly van der Griend en Manouk Voorwerk zijn twee basketbalsters die al jaren actief zijn bij basketbalclub GOBA in Gorinchem. Kimberly, 32 jaar, is moeder van twee kinderen en speelt al basketbal sinds haar 12e. Manouk, 24 jaar, is niet alleen een speelster maar ook coach van een jeugdteam. Ze werkt in het ziekenhuis en heeft een achtergrond in verpleging.

De oorsprong van hun passie voor basketbal

Voor zowel Manouk als Kimberly speelt familie een belangrijke rol in hun introductie tot basketbal. Manouk vertelt dat haar ouders vroeger ook hebben gebasketbald. “Mijn zus en ik hebben al van jongs af aan gebasketbald,” vertelt Manouk.

Kimberly werd door haar lerares Cora van Bennekom gestimuleerd om te spelen, toen ze met een aantal klasgenootjes een meisjesteam opzette. “Er was geen dames- of meisjesteam, en toen wilden ze dat eigenlijk op gaan zetten. Wij zeiden dat we dat met een aantal klasgenootjes zouden gaan doen. In groep acht was dat.”

Hun tijd bij GOBA

Hoewel beide dames veel plezier beleven aan het spelen bij GOBA, hebben ze ook te maken gehad met uitdagingen. Een terugkerend thema is dat het vaak wel een opgave is om een damesteam op veelzijdige wijze te kunnen vormen. “Wat ik heel erg jammer vond, is dat het bij de meiden in dat opzicht een beetje achterbleef,” veronderstelt Kimberly. “Hierdoor gingen er veel meiden weg, omdat ze bij andere teams gingen spelen die een hoger niveau konden aanbieden.” Ondanks deze obstakels hebben ze ook hoogtepunten meegemaakt, zoals kampioenschappen in de eerste klasse. “Met GOBA zijn we een aantal jaar kampioen geworden,” vertelt Manouk. “Toch had dat mij ook meer kansen kunnen bieden om op hoger niveau te spelen, aangezien na zo’n periode dat er wel in had gezeten. Daarnaast heb je ook zo’n leuke band met de club en met bepaalde spelers die er spelen. Ook komen er spelers weer terug. Kimberly is ook teruggekomen, en dat is ook leuk dat je weer met vertrouwde speelsters kunt laten zien wat je kan. We hebben het dit seizoen ook niet verkeerd gedaan met een vijfde plek.”

Toewijding aan de toekomst van basketbal

Manouk en Kimberly zetten zich in om de volgende generatie te inspireren en te begeleiden. Manouk vertelt hoe ze jonge spelers stimuleert om zich te ontwikkelen. “Ik probeer ze, samen met mijn teamgenoot Jill, goede training te geven. Ik probeer ze goed voor te bereiden om beter te worden.” Kimberly benadrukt het belang van deze begeleiding. “Bij GOBA probeer ik de meiden te stimuleren om door te groeien. Ik herinner me nog de kampen die vroeger bij GOBA georganiseerd werden, dat het op een mooie manier werd aangekleed. Daar heb ik nog hele mooie herinneringen aan, net als dat er flyers door de wijk hingen om het heren- en damesteam te promoten.”

Blik op de toekomst

Ondanks de uitdagingen blijven Manouk en Kimberly positief en toegewijd aan hun club. Ze hopen op meer steun en gelijke kansen voor de dames- en meisjesteams bij GOBA. Beide speelsters blijven zich inzetten voor de club, zeker voor de meiden. Wie weet keren de leuke tijden weer terug bij de dames.

Manouk Voorwerk en Kimberly van der Griend blijven een sterke kracht voor hun team. Hun passie, toewijding en doorzettingsvermogen maken ze echte strijders bij GOBA.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.