Er is er vandaag één jarig, en dat is de 36-jarige cabaretière Lonneke Dort! Afgelopen vrijdag speelde ze de laatste voorstelling van haar tweede programma, genaamd Allemaal of Niemand. Lonneke heeft eerst een hele andere studie gedaan voordat ze theater is gaan maken. Ze zat meer aan de sporthoek te denken, en heeft dan ook de ALO gedaan. “Op diezelfde opleiding zijn we theater gaan maken,” vertelt Lonneke. “Dat vond ik zo leuk dat ik dat ben gaan onderzoeken. Sindsdien heb ik dat nooit meer losgelaten.” Met het onderzoeken is ze enorm geslaagd. Lonnekes theatervoorstellingen houden geweldig mooie verhalen en liedjes in, en wel zo geweldig dat je je daarin kan inleven en vermaken. Deze jarige Jet kan dan ook een inspiratie zijn voor iedereen die een andere uitdaging op een succesvolle manier aan wil gaan. Foto: Jaap Reedijk
De ontdekking naar theater maken
Inmiddels heeft Lonneke al twee prachtige avondvullende theatervoorstellingen achter haar naam staan. Toch was, zoals gezegd, theater niet het eerste waar ze vroeger aan dacht. “Lesgeven leek mij wel leuk, en dan in de vorm van sport vanwege de beweeglijkheid,” herinnert Lonneke zich. “Ik ging stage lopen en voor de klas staan, maar in het tweede jaar zat ik al te denken dat ik zou willen lesgeven met nog iets anders daarbij. Dat veranderde in het derde jaar in dat ik wellicht wat anders zou willen doen en dan met lesgeven daarbij, en in mijn vierde jaar dat ik helemaal wat anders zou doen. Dat vond ik helemaal niet erg, want ik zou die opleiding zo weer opnieuw kunnen doen. Het is een prachtige opleiding en het heeft mij heel veel gebracht in het kader van mijn ontwikkeling. Nadat ik op reis ben gegaan ben ik de uitdaging richting theater aangegaan, en ben ik naar de Koningstheateracademie gegaan.”
De magie van theater met diverse inspiraties
Tegenwoordig is theater niet meer weg te denken bij Lonneke. Zij weet ook hoe prachtig deze wereld is. “Ik vind het heel mooi wat er tijdens een voorstelling gebeurt; gewoon dat je erbij bent, en dat het op dát moment gebeurt of dat je ook niet weet wat er gaat gebeuren. Het feit dat je op alle vlakken geraakt kan worden is echt heel mooi om mee te maken. Dat te delen met andere mensen, als zijnde een collectieve ervaring, vind ik magisch aan theater! Je kan geïnspireerd raken, of veel meer ontdekken of er dieper op ingaan.
Ik ben erg weg van het werk van Jeroen van Merwijk, maar Peter van Rooijen vind ik ook een fantastische theatermaker! Zijn werk vind ik heel mooi, spannend, veelzijdig en het raakt mij ook heel vaak. Voornamelijk makers die met muziek en liedjes werken, en een geweldig droge humor hebben, vind ik fantastisch. Ik kan op meerdere fronten geïnspireerd raken.”
Chris Korsten
Introvert
Er zijn geen voorwaarden waaraan je hoeft te voldoen om te kunnen schitteren, als in introvert of extravert zijn. Lonneke weet haar omschrijving als introvert zijn op een mooie manier toe te lichten. “Het kan overkomen als een tegenstelling: introvert zijn en toch op het podium. Dat vind ik het zeker niet. Vaak wordt gedacht dat extravert zijn nodig is om op het podium te staan. Deze tegenstelling betekent voor mij dat ik het soms nodig heb om alleen te zijn, om op te laden en nieuwe energie te krijgen. Ik vind het fijn om mijzelf soms terug te trekken en meer in mijn eigen hoofd de dingen te laten sudderen. Overigens denk ik ook niet dat iedereen óf introvert óf extravert is, natuurlijk kan ik ook extravert zijn en heb ik ook vrienden die extravert zijn. Ik vind het wel grappig dat deze tegenstelling er is. Op het podium weet ik precies hoe of wat er staat te gebeuren, wat ik als veilige omgeving kan beschouwen.”
In elk geval altijd de beschikking over een prachtige glinstering! Foto: Joshua Bakarbessy
Een begin in de theaterwereld dat heel goed heeft uitgepakt
Vanaf het begin heeft Lonneke al gelijk bewezen dat ze een zeer talentvolle belofte is geweest. Van dit geweldige talent heeft ze vanaf het begin al op een prachtige manier gebruik gemaakt om uiteindelijk te staan waar ze nu is.
Haar eerste theaterevent: het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival
Bij de Open Bac in Amsterdam kwam Lonneke andere theatermakers tegen. Zij vertelden haar over het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival, dus daar had ze zich gelijk voor ingeschreven. “Het leek mij een goed begin voor mijn volgende stap in de theaterwereld,” aldus Lonneke. “Van de voorrondes ging ik door naar de halve finales, waar ik een kwartier mocht gaan spelen. Voor ik het wist had ik in de halve finale de Publieksprijs gewonnen, wat ik echt fantastisch vond om terug te krijgen dat mensen het geweldig vonden. Dat was nog niet alles, want in de finale won ik ook nog de Juryprijs. In beginsel was ik benieuwd wat mij naar theater toetrok, maar dit was echt een bevestiging dat ik talent had voor spelen in het theater. Het was wat dat betreft een fantastische ontwikkeling in die richting, over wie ik eigenlijk ben op het podium.”
Een succesvol vervolg: het Amsterdams Kleinkunst Festival
In het juryrapport van het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) staat: ‘Lonneke heeft sterke liedjes die taalvaardigheid laten horen en die kleine verrassingen in petto hebben. Met een vileine en prikkelende kijk op de grotere thema's weet ze zichzelf spannend te houden en het publiek naar haar hand te zetten.’ “De Koningstheateracademie was een hele leerzame en interessante periode. Twee jaar nadat ik daar ben afgestudeerd heb ik in april 2017 meegedaan aan het AKF. Het was destijds de 30e keer dat het evenement werd gehouden. Ik won daar de juryprijs, en Daniëlle Schel won de Publieksprijs. Het was echt te gek om dat evenement te winnen, aangezien zo’n voorstelling nieuwe deuren opent. Voor mij was het een begin om met avondvullende voorstellingen te kunnen gaan touren.”
Eveneens heel bijzonder: deelnemen aan De Slimste Mens
Eerder zagen we theaterspelers als Lisa Loeb, Elke Vierveijzer en Stefano Keijzers meedoen aan De Slimste Mens. Dit programma kan voor talentvolle beloften een stap zijn richting een geweldige doorbraak. Ook Lonneke is te zien geweest in De Slimste Mens. In 2018 deed ze vijf afleveringen mee. “Er zijn zeker mensen geweest die hebben meegedaan aan De Slimste Mens en daardoor een podium gecreëerd hebben. Het is denk ik ook een manier om mensen kennis te laten maken met jou als persoon. Hopelijk worden ze geïnteresseerd in je werk en gaan ze je volgen. Het is sowieso best lastig om jezelf te introduceren aan het grootste deel van de mensen, maar met een camera en nationale uitzending kan er veel moois ontstaan.
Ik ben gek op spelletjes, en ben ook enorm fanatiek. Het leek mij wel leuk om De Slimste Mens mee te maken. Het is natuurlijk niet niks, want je wilt natuurlijk niet dat je niks weet tijdens de uitzending en in de eerste aflevering gelijk eruit ligt. Bij mij was dat gelukkig niet het geval, aangezien ik toch vijf afleveringen heb meegedaan. Het is ook vaak dat je mazzel moet hebben met wat er gevraagd gaat worden, en daarbij is het ook een zeer associatief spel waarin het handig is om verbanden en associaties te kunnen vastleggen. Dat is ook iets wat je kan trainen, en het zegt iets over een bepaalde manier van denken.”
Dat brengt haar nu hier: bij twee avondvullende voorstellingen
Prachtige recensies in juryrapporten, het winnen van theaterprijzen en deelnemen aan een groot televisieprogramma. Lonneke is blijven groeien, en dat heeft zich uitbetaald in het schrijven van twee prachtige avondvullende voorstellingen waarmee ze nog meer is gaan schitteren. “Natuurlijk is het enorm spannend om ineens met een eerste avondvullende voorstelling aan de slag te aan na het AKF en De Slimste Mens,” weet Lonneke nog heel goed. “Het was ook heel anders dan mijn recentste voorstelling. Het half uur waarmee ik het AKF won heb ik meegenomen en uitgebouwd tot een avondvullende voorstelling, met werk wat ik de jaren daarvoor het gemaakt en geschreven. Dat maakte dat het ook als een mozaïek voorstelling gezien kan worden, met het werk uit het verleden dat ik voldoende achtte erin mee te nemen. Het bevatte het beste werk van alle jaren daarvoor waarin ik heb lopen schaven en steeds ben gaan uitproberen. Iets van jezelf vormgeven en te presenteren is in werkelijkheid gewoon eng, eng als in dat het een hele grote stap is die je zet. Alles is van jezelf, je maakt het volledig zelf, het gaat ook over jezelf; er is geen gedeelte anders aan dat hele proces en wat daaruit komt. Samengevat, zo’n voorstelling is jijzelf. Daardoor blijft het spannend en kwetsbaar, want je weet niet hoe het gaat uitpakken. Daardoor is het ook heel bijzonder en waardevol als je het eenmaal goed kan vormgeven. Ten opzichte van Allemaal of Niemand is dat heel anders, ook qua uitkomst en het proces ernaar toe. Dat is een voorstelling op basis van wie ik nu ben, hoe ik nu leef en naar de wereld kijk. Ik vind het echt heel mooi om het verschil met deze voorstellingen te zien!”
Foto: Jaap Reedijk
Talent ontdek je niet zomaar. Lonneke heeft bewezen dat hard werken en je inzetten voor je dromen zich voor haar op een prachtige manier heeft uitbetaald naar iets moois. Met haar voorstellingen weet ze middels verhalen en liedjes zoveel vermaak, inleving en passie los te maken dat haar voorstellingen gecategoriseerd mogen worden als een heerlijk avondje uit. Twee geweldige voorstellingen heeft ze al geschreven, op naar nog meer prachtige voorstellingen van Lonneke!
Reactie plaatsen
Reacties