Mariska Pronk (links), Kim Perfors (midden) en Catherine Sorgdrager (rechts), de creatieve breinen achter DE MEIDEN van toen, zijn een verrijking in de theaterwereld met hun muzikale theaterproducties. Deze getalenteerde vrouwen hebben met hun unieke achtergrond in theater en kunst hun krachten gebundeld om op schitterende wijze perspectief te bieden op "de vrouw van nu", zoals ze dat met hun muziektheatervoorstellingen zo mooi omschrijven. Met hun voorstelling Zienderogen gaan ze op vrijdag 22 december 2023 in première, en touren ze vervolgens heel Nederland door. Wie zijn zij? Wat drijft ze om in het theater te staan en wat is hun streven? We lichten deze dames uit, zowel individueel als DE MEIDEN van toen.
De uiting van passie op het podium
Van waterpolo tot dramalessen, communicatie naar muziektheater, en creatieve therapie in de psychiatrie; DE MEIDEN van toen hebben diverse paden bewandeld voordat ze hun passie voor theater vonden. Een ontmoeting bij een theatergroep leidde tot het spontane idee om iets te creëren, wat uiteindelijk resulteerde in een avondvullend programma en een samenwerking met Impact Entertainment.
“DE MEIDEN van toen is iets waar ik meer tijd mee wil doorbrengen en waar ik harder voor wil werken”
Catherine Sorgdrager werkt naast DE MEIDEN van toen ook nog als trainingsacteur voor scholen en bedrijven, en geeft drama- en theaterles. Hierdoor heeft ze een beroep wat vanuit haar passie voor theater is ontstaan. “DE MEIDEN van toen is iets waar ik meer tijd mee wil doorbrengen en waar ik harder voor wil werken, hoewel ik de rest ook met heel veel liefde doe,” vertelt Catherine. “Vroeger heb ik waterpolo gespeeld, maar uiteindelijk heb ik voor het theater gekozen. Allebei was het in het weekend, dus het werd op een gegeven moment kiezen.”
“Op mijn 24e heb ik het roer omgegooid”
Mariska Pronk heeft communicatie gestudeerd, maar daar werd ze op een gegeven moment niet zo gelukkig van. Daarnaast heeft ze veel gewerkt als musical- en zangdocente, maar daar is ze nu mee gestopt. “Op mijn 24e heb ik het roer omgegooid, en ben ik gaan studeren in Tilburg; eerst aan de MusicAllFactory en daarna aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten,” vertelt Mariska. “Ik ben daar net gestart met een master muziektheater. Tegenwoordig werk ik bij VRIJDAG in Groningen. Daar stimuleren wij kunst & cultuur voor de provincie Groningen.”
“DE MEIDEN van toen is heel spontaan op mijn pad gekomen”
Kim Perfors is opgegroeid in Drenthe en woont in Groningen. Op haar 16e heeft ze de theateropleiding gedaan, en daarna heeft ze eigenlijk hetzelfde pad bewandeld als Catherine, terwijl zij elkaar op dat moment nog niet kenden. “Ik heb de opleiding creatieve therapie gedaan, omdat ik nog niet de stap durfde de zetten om alles los te laten en volledig voor theater te gaan,” vertelt Kim. “Zekerheid, vooral financiële zekerheid, vond ik een belangrijk aspect. Ik heb altijd in de psychiatrie gewerkt. DE MEIDEN van toen is heel spontaan op mijn pad gekomen. Theater heb ik op een bepaalde manier links laten liggen, omdat ik werk kreeg en besefte dat ik helemaal niet meer speelde. Toen ben ik in een theatergroep terecht gekomen, waar ik Mariska en Catherine heb ontmoet. Bij Catherine, die toen nog in de kroeg werkte, bedachten we ons om iets proberen te maken.”
Elkaars eerste indruk
Voor Mariska begon het als een spannende samenwerking, maar al snel ontstond er een hechte vriendschap tussen de drie. Catherine, Kim en Mariska beschrijven hun dynamiek als een magische eenheid waarin hun energie elkaar versterkt. Ze inspireren niet alleen het publiek, maar ook elkaar, waardoor ze elkaars rollen kunnen overnemen, zowel op als buiten het podium. “Voordat we aan de bar zaten bij Catherine speelden we met z’n drieën al een in theatervoorstelling,” herinnert Mariska zich nog goed. “Daar zijn we ook vriendinnen geworden. Zodoende is dat plan ontstaan om met DE MEIDEN van toen te beginnen. Ik was echt enorm onder de indruk van Catherine en Kim. Ik kwam bij hen als invaller van een voorstelling. Het was echt enorm spannend in het begin om met hen te werken! We zeggen soms dat we net zussen zijn. We kunnen zeker fel tegen elkaar zijn, maar gelijk daarna begrip voor elkaar tonen. In dat opzicht geven we een ‘touw’ aan elkaar om zo verder omhoog te kunnen klimmen. We willen zeker andere vrouwen een hart onder de riem steken, maar daarbij ook een beetje lachen om jezelf en wellicht ook om je fouten. Het heeft puur te maken met herkenning en erkenning van je problemen. Als we met deze elementen een wisselwerking kunnen creëren, en ook stilstaan bij de problemen die er zijn, kunnen we een goede boodschap uitdragen in onze voorstelling.”
Kim: “Ik heb Catherine voor het eerst gezien in de trein. Wat ik toen al voelde was dat ik op dat moment al onder de indruk van haar was. Voordat Mariska bij ons zou invallen heb ik haar naam gegoogeld. Daar stond een filmpje op waar ze aan het zingen was. Dat was echt heel mooi om te zien; om haar op zo’n mooie manier te zien zingen.”
Catherine: “Mijn eerste indruk was toen Mariska binnen liep dat ik zei ‘wel een goede kop, past er wel bij!’ Dat was mijn eerste reactie bij Mariska, en bij Kim dacht ik tijdens het optreden al gauw: ‘Wauw, wat kan zij mooi spelen!’ We zijn alle drie echt compleet verschillend. Wat wij steeds van ons publiek terugkrijgen is dat wij een magische eenheid zijn met z’n drieën. Onze energie versterkt elkaar, en daar leren we ook van. Ik heb enorm veel van Kim en Mariska geleerd, en dat is ook heel belangrijk als je met z’n drieën samenwerkt.”
Bronnen van inspiratie
Terwijl ze bekende namen in het theater bewonderen, halen DE MEIDEN van toen ook inspiratie uit alledaagse gebeurtenissen. Ze benadrukken het belang van herkenning en erkenning, niet alleen in het theater maar ook in het dagelijks leven. “Laatst hadden we het over vrouwen die ons inspireerden,” vertelt Catherine. “We dachten toen vooral aan vrouwen die doorslaggevend zijn geweest in het neerzetten van de eerste prestaties, bijvoorbeeld de eerste vrouw die een marathon rende, of de eerste vrouw die zich voordeed als man, omdat ze dan de marathon in Boston mocht rennen. We halen niet alleen onze drive of inspiratie uit goede acteurs of zangeressen.”
“Dat klopt,” vertelt Mariska. “Naast dat kijken we zeker op naar andere mensen binnen het theater. Denk aan Wende Snijders, Loes Luca of Yentl & De Boer; dat zijn echt fantastische vrouwen die ik graag als voorbeeld zou willen nemen.”
Catherine: “Waar ik ook zeker in geloof zijn de uitspraken van Michelle Obama. Zij zegt bijvoorbeeld regelmatig in een interview: ‘Een betere wereld begint aan je eigen eettafel, met hoe je communiceert. Dat spreidt zich weer naar de stad of woonwijk.’ Ik vind het wel heel sterk dat we met DE MEIDEN van toen een podium kunnen innemen van hoe wij bepaalde thema’s aan bod kunnen laten komen, naast dat we mensen kunnen laten lachen of ontroeren.”
Mariska: “Wat mij juist heel erg inspireerde was, toen we begonnen met schrijven, dat we op dat moment bezig waren om op social media ons beste zelf te laten zien, terwijl we bijna vergeten dat elke vrouw iets heeft. Als je verder kijkt dan enkel social media, is er veel meer in zijn of haar leven. Waar het om gaat is: ‘Kijk niet te veel van de perfecte levens van anderen, want die bestaan niet.’”
“Mooi dat Mariska zoiets zegt,” benadrukt Kim. “Als we kijken naar hoe we dingen maken, en dus kijken naar inspiratiebronnen, dan is het eigenlijk dichtbij huis. Wij inspireren elkaar ook met de onderwerpen die naar voren komen, maar we kijken ook naar de mensen die dichtbij ons staan. Daar komt ook alle herkenning en erkenning vandaan, die in onze voorstelling is terug te vinden. Met DE MEIDEN van toen werken we nu inmiddels drie jaar intensief. Wat we nu ook tegenkomen is dat wij elkaars rollen kunnen overnemen, los van theaterrollen. Met rollen bedoel ik in dezen een werkethiek. Stel dat de één wat minder in haar vel zit, dan kan de ander het goed overnemen. Dat vind ik ook echt mooi om te zien, hoe we elkaar kunnen stimuleren.”
Vriendschap op het podium
We hebben een idee wie Catherine, Mariska en Kim zijn. Theater is al gauw een grote passie geworden, en deze passie heeft ze inmiddels samengebracht. We gaan eens in op hoe DE MEIDEN van toen als collectief begon en sterker werd. “Het plan was om op Noorderzon te staan, een jaarlijks festival in Groningen,” vertelt Kim. “We zijn zodoende dingen gaan schrijven, en hebben we ons dus aangemeld op het Noorderzon. Het is best moeilijk om daar terecht te komen, omdat niemand ons op dat moment kende. Toch zijn we uitgenodigd om op te treden. Dat is ons zelfs twee jaar achter elkaar gelukt, waarbij we in het tweede jaar ontdekt werden door een theaterdirecteur van een theater in Veendam. Hij heeft ons aangeboden om een avondvullend programma in zijn theater te maken. De programmeur van het theater heeft gezegd dat we met een impresariaat moesten praten, en koppelde ons aan Impact Entertainment; één van de grootste impresariaten van Nederland. Van tevoren hadden we niet zo snel gedacht dat het zo ver zou komen. Dat was echt een droom die uitkwam!”
Een begin met een mengeling van onzekerheid en hoop
Met de samenwerking met impresariaat Impact Entertainment zetten de meiden koers naar een nog groter bereik, en een nog grotere uitdaging. Echter, wie had er nou geen moeite met de hele coronaperiode. Het zorgde ook voor hen voor veel onzekerheden. “Het was ook een vervelende start,” vertelt Kim. “We hadden getekend bij Impact Entertainment, een geweldig moment als je hogerop wilt komen! Alleen een dag daarna ging de lockdown periode in vanwege corona. Impact Entertainment zorgde er wel voor dat er een tournee kwam, maar we hebben steeds onze voorstelling wisselend kunnen spelen; dan weer wel, dan weer niet. Hierdoor zijn we er niet lekker ingekomen, dus elke keer voelde het alsof we het voor de eerste keer deden.”
Mariska: “Het baarde mij ook zorgen. Het was natuurlijk het begin van ons avontuur. Doordat wij bij Impact Entertainment mochten hadden we een bepaalde hoop van hoe het zou lopen. Door corona werd ons tournee een mini-tournee. Wat wel leuk was, was dat de zalen daardoor uitverkocht waren.
Kim: “Op dit moment hebben we een mooie tourlijst, en moeten we elke week spelen. Het wordt tegenwoordig heel anders, en we raken steeds meer op elkaar ingespeeld. Achteraf zeiden we dat het ook wel fijn is dat het niet in een razend tempo is doorgegaan, maar dat we wel de tijd hadden om het materiaal steeds beter te maken. Het is ook wennen aan alles; in positieve zin. We hebben de voorstelling beter kunnen maken, en kunnen presenteren waardoor we er meer tevreden over waren.”
De toekomst van DE MEIDEN van toen
Er kan met vol vertrouwen gekeken worden op een geweldige ontwikkeling die DE MEIDEN van toen eens te meer realiseren met hun huidige voorstelling Zienderogen, welke op vrijdag 22 december 2023 in première gaat. Ze willen niet alleen andere bezoekers een hart onder de riem steken, maar ook een lach en een moment van zelfreflectie brengen naar het publiek. Met elke voorstelling laten ze zien dat DE MEIDEN van toen hun bezoekers van nu op een krachtige en inspirerende manier aan het denken zet. “Als mens ben je ook veerkrachtig; dat je om kunt gaan met tegenslagen en dat je die ook wel weer overleeft,” vertelt Catherine. “Je overleeft de momenten dat je bang bent dat het nooit meer zal gebeuren, en dat is bij ons zeker het geval geweest! Dat je weer het publiek in kon lopen zonder na te hoeven denken, dat was ook geweldig om weer te mogen doen!”
Mariska: “Wat ik heel graag bij mensen zou willen losmaken in de voorstelling Zienderogen is dat ze na de voorstelling zouden denken: ‘Als ik één tandje terugzet, dan red ik het ook wel’.
Kim: “Er zitten verschillende elementen en liederen in onze huidige voorstelling. We merken ook dat we volwassener zijn geworden, en dat stralen we ook op het podium uit.”
Catherine: “We komen op 33 verschillende plekken gedurende dit theaterseizoen. In het noorden doen we het zeker goed, en na deze voorstelling zullen we zeker een mooie naam achterlaten als DE MEIDEN van toen!”
Krachtige en veelbelovende woorden van drie fantastische performers! DE MEIDEN van toen zijn getalenteerd op het gebied van inleving, overtuiging, beleving en het overbrengen van kracht. Benieuwd naar deze voorstelling? Bezoek hun website, en vind de tickets terug op hun speellijst!
Reactie plaatsen
Reacties
Zo mee eens wat het bovenstaande bericht betreft!!
Het zijn 3 razend talentvolle meiden❤️❤️❤️