Annemieke van Westerloo deelt de kracht van verbeelding

Gepubliceerd op 28 februari 2025 om 13:00

Annemieke van Westerloo is een vrouw die de kracht van theater ademt. Met haar onbegrensde liefde, creativiteit en talent weet ze keer op keer harten te raken. Eerder schreef ik al een artikel over haar, waarin ik haar bijzondere missie om theater te maken “recht uit het hart” belichtte. Dit interview, met de rijkdom aan verhalen en inzichten, bevestigt opnieuw haar unieke vermogen om de wereld een stukje mooier te maken. Foto: Roeltje van de Sande Bakhuyzen

Een blijvende missie ondanks een moeilijke tijd

De coronaperiode was een zware tijd voor de theaterwereld. Annemieke vertelt dat haar missie om theater te maken recht uit het hart, echter onveranderd bleef. “Ik blijf theater maken, recht uit het hart,” zegt ze stellig. Toch gaf ze toe dat het een uitdaging was om haar passie voor theater vast te houden terwijl ze in die tijd veel werkte als verpleegkundige. “Ik miste het spelen zo erg,” vertelt ze. “Mijn uitlaatklep was weg, en dat voelde ik echt. Tegelijkertijd heb ik de coronaperiode gebruikt om mezelf ukelele te leren spelen. Tegenwoordig gebruik ik dit regelmatig in de stukken die ik speel.” Gelukkig vond ze na de lockdown haar weg terug naar het theater, al ging dat niet zonder slag of stoot. “Het eerste jaar was lastig, maar daarna ging het weer als vanouds.”

Kindertheater: een onverwachte liefde

Een van de grootste verrassingen in Annemiekes carrière is haar ontdekking van kindertheater. “Ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden,” zegt ze. “De blikken van die kinderen, hoe intens ze meeleven; dat is zo mooi. Na de voorstelling komen ze soms knuffels geven of een high five. Dat raakt me.” Annemieke speelt nu regelmatig voor kinderen, waarbij ze hen laat kennismaken met theater op een speelse en toegankelijke manier. “Het vertrouwen en de puurheid van kinderen geven mij weer vertrouwen in de mensheid. Ze zijn van nature goed en eerlijk.”

Ze vertelt met trots over hoe kinderen volledig opgaan in de verhalen. “Zelfs bij spannende momenten blijven ze betrokken. Als een personage iets stiekems doet, waarschuwen ze elkaar: ‘Nee, dat mag niet!’ Het is prachtig om te zien hoe kinderen van nature het goede willen beschermen.” Dit soort interacties herinnert haar eraan dat de mens van nature goed is. “Het geeft mij vertrouwen in de toekomst.”

Lessen en inspiratie voor jong talent

Annemieke heeft ook een grote liefde voor het begeleiden van jong talent. Ze helpt studenten hun verbeelding en eigen stem te ontdekken. “Ik probeer ze in hun kracht te zetten,” legt ze uit, “door vragen te stellen, zoals: ‘wat wil je zeggen en waarom moet iedereen dat horen?’ Zo help ik hen om dieper te graven en echt te ontdekken wat ze willen vertellen.” Ze benadrukt het belang van spelen: “In het spel ontdek je jezelf en anderen. Dat proces is magisch.”

Ze vertelt over hoe ze studenten begeleidt bij het vinden van hun eigen stem. “Soms begint iemand met het idee dat ze iets oppervlakkigs willen zeggen, maar na wat vragen en reflectie komen we bij een diepere waarheid. Dat proces van lagen afpellen om tot de kern te komen is heel bijzonder.”

Foto: Roeltje van de Sande Bakhuyzen

Inclusiviteit en het vinden van balans

Een van de meest bijzondere momenten uit haar carrière noemt Annemieke de voorstelling Romeo en Julia voor de bovenbouw. “In de nagesprekken zouden we het over oorlog hebben, maar het ging veel over dat ik als vrouw een andere vrouw een kus gaf op het toneel,” vertelt ze. Voor sommige kinderen was dit moeilijk te begrijpen vanuit hun geloof. “Het mooie was dat we ruimte konden creëren voor een gesprek. Ik vroeg: ‘Mag mijn mening er ook zijn, net zoals die van jou?’ Het zette hen aan het denken, en dat is wat theater kan doen: een veilige plek bieden voor reflectie.”

Ze benadrukt dat theater juist door deze gesprekken een brug kan slaan. “Het gaat niet om overtuigen, maar om ruimte geven. Iedereen mag zijn eigen mening hebben, zolang we elkaar maar respecteren.” Dit evenwicht vinden, ziet Annemieke als een kernwaarde van haar werk.

De magie van theater bij Theater Stuiter

Annemieke speelt ook regelmatig bij Theater Stuiter, waar ze haar speelsheid en creativiteit kwijt kan. “We brengen theater op een simpele manier, maar met zoveel verbeeldingskracht dat kinderen er helemaal in opgaan. Voor velen is het hun eerste kennismaking met theater, en dat vind ik heel bijzonder,” zegt ze.

Ze herinnert zich haar eigen eerste ervaringen met theater, toen ze als kind gefascineerd raakte door de magie ervan. “Dat heeft zeker bijgedragen aan mijn keuze om acteur te worden. Nu kan ik datzelfde gevoel meegeven aan een nieuwe generatie.”

De opvoeringen bij Theater Stuiter hebben haar ook geleerd flexibel te zijn. “Als een voorstelling te spannend is voor een groep kinderen, pas ik mijn spel aan. Het mag wel spannend zijn, maar niet eng. Theater is interactief en dat maakt het zo bijzonder.”

Advies voor dromers in het theater

Voor wie zelf een carrière in het theater ambieert, heeft Annemieke wijze woorden: “Blijf doorgaan en reflecteer eerlijk op jezelf. Waarom lukt iets niet, en wat kun je anders doen? Plant zaadjes en accepteer dat afwijzingen erbij horen. Het zegt niets over je talent, maar alles over het proces. En boven alles: wees jezelf.”

Ze benadrukt ook het belang van doorzettingsvermogen en veerkracht. “In dit vak moet je leren omgaan met afwijzing. Het hoort erbij en het zegt niets over je waarde of kunnen. Soms ben je gewoon niet het type dat ze zoeken, en dat is oké.”

Annemieke van Westerloo is een vrouw die theater ademt en leeft. Haar passie, doorzettingsvermogen en liefde voor mensen maken haar een inspiratiebron. Of ze nu speelt voor kleuters, jong talent begeleidt, of volwassen thema’s aansnijdt, Annemieke brengt altijd een boodschap van hoop en verbinding. Zoals ze zelf zegt: “Theater is de plek waar alles mag zijn zoals het is. Daarin schuilt de echte magie.” Foto: Roeltje van de Sande Bakhuyzen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.