Orange lions en Belgian Cats promoveren naar de A divisie en treffen elkaar in de finale

Gepubliceerd op 14 juli 2024 om 09:30

Zowel de Orange Lions als de Belgian Cats hebben zich eerder geplaatst voor de halve finale van het EK onder 20 in de B-divisie. Beide teams konden bij een overwinning op respectievelijk Tsjechië en IJsland promoveren naar de A-divisie volgend jaar. Dat is gelukt. De Orange Lions hadden het in de eerste helft zwaar tegen Tsjechië, maar de Tsjechen speelden een vreemd derde kwart met slechts zes punten. De Lions maakten daar gebruik van en wisten zich met 71-85 te plaatsen voor de finale.

Bij de Belgian Cats ging het makkelijker. Tegen IJsland liepen ze na rust uit naar een grote voorsprong. De finale zal gaan tussen de Orange Lions en de Belgian Cats, die elkaar al eerder aantroffen tijdens dit toernooi.

Tsjechië VU20 VS Orange Lions VU20

Na de opening van Isa Hooiveld is het Tsjechië dat de toon zet wanneer Dominika Paurová naar de basket snijdt en de and-1 verzilvert. Beide teams houden elkaar in de eerste minuten in evenwicht. Tsjechië scoort een driepunter via Valentýna Kadlecová, maar Iris Vennema antwoordt met een driepunter: 10-9. Ondanks de intensiteit van beide teams zijn het de Tsjechen die beter schieten. Anna Brožová ontvangt de pass van Paurová en vergroot het verschil met een driepunter. Het verschil wordt vanaf de driepuntslijn gemaakt, want het is Charlotte Velichová die opnieuw een Tsjechische driepunter erin schiet. Het verschil loopt op naar tien punten, maar Ilse de Vries houdt de schade beperkt na het eerste kwart: 26-18.

Toch gaat Tsjechië door in de volgende tien minuten, beter gezegd: Tsjechië dendert over de Lions heen. De Lions komen niet tot een geslaagd schot, terwijl bij Tsjechië veel meer lukt. De pass van Paurová op Kadlecová is succesvol en vergroot het verschil. Ondanks het verweer van Jasmijn de Ceuninck van Capelle gaat Tsjechië verder. Emma Čechová is sterk onder het bord, net als de drive van Paurová. Bij de Lions worden veel aanvallen onbenut gelaten, en Tsjechië vergroot de voorsprong met een driepunter van Valentýna Kadlecová: 46-31. Aan de andere kant valt het schot met nog een minuut te gaan voor rust. Phoenix Stotijn verzilvert het schot met succes, maar het laatste antwoord komt van Brožová, die voor de ruststand zorgt: 48-34.

Na rust volgt echter een vreemd derde kwart voor de Tsjechen. Ondanks de opening van Paurová zijn het de Lions die doorgaan met Stotijn en Jaleesa Molina onder het bord. Het verschil wordt kleiner en kleiner, en de rollen zijn nu omgedraaid; Tsjechië schiet slecht en de Lions worden trefzekerder. Via vrije worpen van De Ceuninck van Capelle komt het verschil weer binnen de tien punten, en verliest Tsjechië opnieuw de bal. De Lions komen dichterbij als Iris Vennema haar jumper erin schiet: 50-43. Het verschil bij rust is gehalveerd, en Tsjechië komt in de problemen wanneer ze weer de bal verliezen. Daar maakt Stotijn gebruik van, en wanneer Keona Douwstra haar jumper scoort, is het verschil ineens minimaal: 50-49. Tsjechië raakt totaal van de kaart en weet niet te scoren. Bij de Lions is het geloof sterk aanwezig, zeker wanneer Douwstra opnieuw goed is voor twee punten, en belangrijker, de voorsprong voor de Lions. Tot overmaat van ramp begaat Tsjechië via Brožová een onsportieve fout. Daaruit scoort Jasmijn de Ceuninck van Capelle, en uit het balbezit scoort ze opnieuw: 50-54. Deze halve finale krijgt na rust een volledige wending. De Lions gaan door en sluiten het derde kwart bovendien af met een driepunter van de trefzekere Phoenix Stotijn: 54-59.

Het derde kwart betreft een kwart van 6-25 voor de Lions, en de Lions beginnen ook goed aan het laatste kwart. Onder het bord maken Jasmijn de Ceuninck van Capelle en Jaleesa Molina het verschil. Tsjechië antwoordt met een drive van Dominika Paurová, maar het verschil wordt niet kleiner. De Tsjechen missen veel vrije worpen en de Lions hebben met Douwstra voldoende munitie. Het verschil wordt groter via een driepunter van Stotijn. Op deze manier komt een plek in de finale niet meer in gevaar. De Lions winnen met 71-85, waardoor zij naar de finale gaan en promoveren naar de A-divisie.