Orange & Belgian Lions winnen twee wedstrijden op het EK onder 20

Gepubliceerd op 16 juli 2024 om 08:45

De Orange Lions zijn het mannen EK onder 20 in de B divisie goed begonnen. De eerste wedstrijd was een moeizame start, waarin de Lions het moeilijk hadden tegen Portugal. In de slotseconde wisten ze te winnen via Stef Van Bussel. Tegen Groot-Brittannië ging het aanvallend in een hoog tempo bij de Lions. Een ruime overwinning van 75-102 was dan ook aanstaande voor de Nederlandse formatie.

De Belgian Lions kenden een moeilijke start, maar bleven overeind tegen Turkije. Tegen Spanje ging het moeizaam, maar tegen Noord-Macedonië werd er gewonnen. Met twee uit drie overwinningen zullen de Belgian Lions het in de achtste finale opnemen tegen IJsland.

Orange Lions

Orange Lions VS Portugal

Het balbezit is voor Dez Landvreugd, een van de onder-20 internationals van de Orange Lions. Hij gaat meteen omhoog voor drie punten en zorgt daarmee voor de eerste voorsprong. Portugal hervat echter sterk, met name via Diogo Seixas die met een driepunter en een and-1 Portugal op 4-12 zet. Beide teams verdedigen vervolgens sterk. De voorsprong van Portugal wordt daardoor niet groter, en Max Pikaar zorgt met een driepunter voor een lichte aansluiting. De Lions beginnen op schot te komen. Het is Tjall de Vaal die eveneens goed is voor een driepunter waardoor het 12-12 staat. De Lions zijn op schot vanaf de driepuntslijn. Nadat Salvador Victo heeft toegeslagen namens Portugal, minimaliseren Matthijs Verhallen en Pikaar de voorsprong van de Portugezen met een driepunter: 18-19.

De Lions gaan vervolgens van dichterbij verder. De Vaal en Timo George zorgen voor een voorsprong voor de Lions, maar Portugal laat het daar niet bij. Ze zoeken naar een nieuwe kans en vinden deze via een driepunter van Danilo Horta: 24-22. Via Horta vindt Portugal een nieuwe score-impuls. Hij gaat de ploeg voor in de strijd, en via een driepunter van Tiago Dias staat Portugal weer twee punten voor. Op dat moment vinden de Portugezen het driepuntsschot. Opnieuw is Horta aan het kanon, evenals Luis Silva die voor de ruststand zorgt in het voordeel van Portugal: 31-36.

Na rust gaat Horta door waar hij was gebleven en opent meteen met een driepunter. Bij de Lions wil het dan niet vallen. Het probleem is dat als zij wat doen, zoals de drive van Ryan van Eyck, Portugal meteen antwoordt. Pedro Santos zorgt met een dunk voor een verschil van 11 punten. De Lions komen in moeilijkheden, maar vinden met dunks van Max Pikaar en Ryan van Eyck nieuwe impulsen om dichterbij te komen. Portugal wordt afgestopt, en Landvreugd verkleint het verschil met een driepunter: 42-46. Daar blijft het wederom niet bij. De verdediging van de Lions wordt aangescherpt, en als Joris Metz eveneens de driepunter vindt, is het verschil geminimaliseerd: 47-48. De Lions zijn weer terug in de wedstrijd en hebben alle kansen, ondanks dat Luis Silva met een drive naar de basket voor 47-50 zorgt na het derde kwart.

De Lions kunnen weer toeslaan en doen dat via een driepunter van De Vaal die gelijkmaakt. Het antwoord komt niet van Portugal, en George zorgt voor het eerst na lange tijd voor een voorsprong voor de Lions. De wedstrijd is gekanteld, maar Miguel Baker wil er namens Portugal nog niet aan. Toch voorkomt zijn gelijkmaker niet een nieuw verweer van de Lions. Op snelheid worden Stef Van Bussel en Ryan van Eyck gevonden en de voorsprong voor de Lions groeit met nog zes minuten te spelen: 57-52. De Lions lijken op tijd uit te lopen, maar Portugal wil dat voorkomen. Luis Silva en Salvador Victo voorkomen dat. Het verschil is nog maar twee punten, en de Lions lijden balverlies. Portugal kan gelijkkomen of met een driepunter weer op voorsprong komen. Danilo Horta is de aanjager en gaat voor de laatste optie. Met een driepunter zorgt hij voor een nieuwe voorsprong voor Portugal: 59-60 met nog twee minuten te gaan. Het betreft een cruciaal openingsduel, met balbezit voor de Lions. Ze zoeken naar Van Eyck, en hij zorgt voor een succesvolle drive naar de basket. De Lions komen op 62-60 te staan, maar in een mum van tijd antwoordt Portugal via Victo: 62 gelijk met nog 46 seconden te gaan. Het wordt een spannende slotfase. Van Eyck gaat naar de ring, maar mist. Hij pakt wel zijn eigen rebound, maar zijn tweede kans wordt geblockt. Portugal heeft de kans om de overwinning te pakken, met nog 23 seconden te spelen. Victo gaat naar de ring, maar wordt geblockt door Stef Van Bussel. Met nog 16 seconden te gaan hebben de Lions de bal en kunnen ze de wedstrijd op slot gooien. Er wordt onder het bord gezocht naar Van Bussel die net nog het schot blockte. Hij gaat de confrontatie aan, waarna hij in de slotseconde de wedstrijd op slot gooit met een skyhook. De Lions winnen met 64-62 en pakken daarmee de eerste zege op het EK onder-20 in de B-divisie.

Groot-Brittannië MU20 VS Orange Lions MU20

Aanvallend gaat het in de beginfase in hoog tempo bij beide teams. Het is Tjall de Vaal die meteen goed is voor twee driepunters en de Lions op een 9-10 voorsprong zet. Gaandeweg zijn het Timo George en Matthijs Verhallen die het aanvallende tempo intact houden. Ondanks dat valt Groot-Brittannië niet stil. Manie Jones zorgt met een drive naar de basket voor 24-29 na het eerste kwart.

De Lions zijn echter niet te stoppen in de aanval. Op de vrije worplijn zijn Marko Zivkovic en Noah Slingerland goed voor de productie, waarna Timo George en Stef Van Bussel de voorsprong omhoog dunken. De Britten geven het ondanks dat niet op. Joseph Buchanan en Latrell Davis verkleinen de achterstand met een driepunter: 36-43 halverwege de rust. De Lions antwoorden opnieuw via vrije worpen. Het is Ryan van Eyck die trefzeker is, waarna George opnieuw doorgaat. Als hij de steal pakt, is het Dez Landvreugd die met een driepunter voor een 45-55 ruststand zorgt.

Na rust hervatten de Lions het spel vanaf de driepuntslijn. Landvreugd en Pikaar zijn succesvol vanaf die positie, en De Vaal vergroot de voorsprong van de Lions naar ongeveer 20 punten. Ondanks het antwoord van Myles Hosten is het Evan van der Plas die namens de Lions doorgaat. Hij zorgt met een driepunter voor 60-76. De voorsprong wordt groter en de Lions gaan de aanval niet terugschroeven. Van afstand of vanaf de driepuntslijn gaan de Lions door. Landvreugd is goed voor vier driepunters, en onder het bord zijn George en Van Bussel niet af te stoppen. Een grote overwinning is dan ook aanstaande voor de Lions. Met 75-102 winnen ze ook hun tweede wedstrijd op dit EK in de B-divisie en zullen ze het vandaag opnemen tegen Ierland.

Belgian Lions

Belgian Lions VS Turkije

In de A-divisie treft het onder-20 team van de Belgian Lions als eerste Turkije. Beide teams verdedigen in de beginfase sterk, waarbij Ayuba Bryant wordt gevonden door Noah Meeusen en de driepunter erin weet te schieten. Beide teams komen dan aanvallend beter in de wedstrijd. Len Bastiaenssen gaat verder met de driepunter, maar aan de andere kant is het Berke Büyüktuncel die namens Turkije hetzelfde doet. De voorsprong wisselt, nu ook als Bastiaenssen meteen zijn tweede driepunter erin schiet. Toch komt Turkije er het beste uit. Karahan Efeoğlu is met een driepunter goed voor een 20-16 voorsprong na het eerste kwart.

Beide teams laten elkaar niet los. Noah Meeusen is snel en beschikt ook over snelheid in de verdediging. Hij pakt de steal en verzilvert de mogelijkheid bij het bord. Op dat moment bewijst Len Bastiaenssen zich opnieuw namens de Lions. Als schutter is hij goed voor zijn vierde driepunter: 24-28 voor de Lions. De Lions hebben een voorsprong te pakken, maar via het schot van Efeoğlu staat het weer gelijk. Zoals gezegd, beide teams houden elkaar in evenwicht, zelfs bij rust. Meeusen is met drie vrije worpen goed voor de ruststand: 35 gelijk.

Het betreft een wedstrijd waarin beide teams elkaar niet loslaten. Turkije begint sterk en lijkt met een voorsprong van vijf punten weg te lopen. Niets is minder waar, want Nathan Missia-Dio pakt de steal en stelt Meeusen in staat om gelijk te maken. Het is diezelfde Missia-Dio die met Evert Van Eyck voor een voorsprong van drie punten zorgt, maar Turkije slaat onder het bord gelijk toe. Een gelijke stand wordt met wat extra verdedigen en via de dunk van Missia-Dio ongedaan gemaakt na het derde kwart, waarbij de Lions een 50-52 voorsprong pakken.

Het is stuivertje wisselen in de slotfase. Turkije komt via Mehmet Demirel op voorsprong. Lang zal het niet duren voordat Ayuba Bryant de driepunter erin schiet en de voorsprong herovert. Toch lijkt Turkije frequenter de aanval uit te kunnen spelen. Melih Tunca zorgt voor 60-57 met nog vier minuten te spelen. De Lions zoeken naar mogelijkheden, maar komen niet tot een sterke aanval. Het is dankzij goed verdedigen dat het verschil drie punten blijft. Na een minuut is het Bryant die opnieuw de driepunter erin schiet: 60-60, maar nog voordat je met je ogen kunt knipperen zorgt Özgür Cengiz voor 62-60 voor Turkije. Ook nu volgt er een sessie verdedigen, waarbij beide teams geen punt weten te maken. Pas in de laatste minuut vinden de Lions het antwoord via de driepunter van Adedayo Polet: 62-63 voor de Lions. Er is nog een minuut te gaan. Turkije heeft balbezit en wil de voorsprong terug. Karahan Efeoğlu gaat voor het schot, maar mist. Het is Polet die de rebound pakt, maar de Lions leveren met nog 25 seconden te gaan de bal in. Het schot moet van Turkije komen in de laatste tien seconden. Efeoğlu probeert het opnieuw, maar mist andermaal. Turkije moet dan een fout maken in de hoop dat de Lions vrije worpen gaan missen. Bryant neemt plaats op de vrije worplijn. Eentje gaat raak, en als Turkije vervolgens de bal inlevert, gaan de Lions winnen van Turkije. Het wordt 62-64 waardoor de Belgian Lions hun eerste slag slaan op het EK.

Vervolg

Ondertussen hebben de Lions van Spanje verloren en ruim gewonnen van Noord-Macedonië. Hierdoor staan zij tweede in de poule en zullen ze woensdag de achtste finale spelen tegen IJsland.