Frankrijk loopt na rust uit op eerste Olympische overwinning

Gepubliceerd op 28 juli 2024 om 10:00

Zaterdag begon de Olympische Spelen in het onderdeel basketbal met overwinningen van Australië tegen Spanje en Duitsland tegen Japan. De derde wedstrijd betrof Frankrijk tegen Brazilië. In de beginfase had Frankrijk enorme moeite met Brazilië tijdens hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen. De verdediging van de Brazilianen bepaalde het spel tot ver in de eerste helft. Daarna kwam Frankrijk beter in de wedstrijd toen ze Victor Wembanyama wisten te vinden. De sterspeler van de San Antonio Spurs zorgde samen met Nicolas Batum voor het verschil in de tweede helft. Zodoende wist Frankrijk het eerste duel te winnen met 78-66 van Brazilië. Foto: FIBA Basketball

Marcelinho Huertas is een geroutineerde speler voor de Brazilianen. Zijn eerste schoten maken direct het verschil in het eerste kwart. Alle ogen zijn gericht op de Franse nummer 32: Victor Wembanyama, ook wel bekend als "Wemby", de Rookie of the Year in de NBA. Frankrijk heeft echter moeite met de strakke verdediging van Brazilië, terwijl de aanval van de Brazilianen snel van start gaat. Leo Meindl is op schot, getuige zijn twee driepunters in de eerste minuten. Even later, als Frankrijk balverlies lijdt, geeft diezelfde Meindl een prachtige pass voor de alley-oop van Joao Cardoso. Hij zet de stand op 5-12 voor Brazilië. Frankrijk komt vervolgens dichterbij door driepunters van Nicolas Batum en Frank Ntilikina, maar via Yago Santos loopt het verschil op naar acht punten aan het einde van het eerste kwart: 15-23 voor Brazilië.

Brazilië gaat sterk door. Door de soepele aanval loopt het verschil op, zoals te zien is bij de snelle drive van Georginho De Paula: 15-27. Het probleem bij Frankrijk is dat ze hun lange mannen Victor Wembanyama en Rudy Gobert moeilijk bij de ring krijgen. Een fade-away jumper van Wembanyama geeft aan dat Frankrijk wellicht terug kan komen. Hij komt beter in de wedstrijd en verkleint het verschil tot drie punten met een driepunter, mede dankzij zijn vele blocks en rebounds. Frankrijk komt weer naast Brazilië, maar Leo Meindl vergroot het verschil opnieuw met een driepunter, zijn derde in de wedstrijd. Frankrijk lijkt het probleem onder het bord echter te hebben opgelost. Gobert zorgt met een dunk voor een gelijke stand. Na een soepel begin van Brazilië lijkt Frankrijk iets gevonden te hebben, wat blijkt uit een driepunter van Evan Fournier die de ruststand op 39-36 zet.

De inbreng van Wembanyama heeft de wedstrijd doen kantelen. Frankrijk gaat sterk verder. Frank Ntilikina, een begenadigd schutter van KK Partizan, schiet Frankrijk met een driepunter naar een grotere voorsprong. De Fransen gaan op vertrouwde wijze door. Brazilië gaat geforceerd spelen, maar ook Wemby krijgt moeite met de balcontrole. Toch lijdt Frankrijk er niet onder, en neemt Rudy Gobert het stokje over. Hij vergroot de voorsprong van Frankrijk via een dunk vanuit een drietrapsactie: de steal van Ntilikina en meerdere passes van Nicolas Batum naar Gobert. Het verschil wordt groter, en ondanks de score van Meindl zorgt Bilal Coulibaly met een and-1 voor een stand van 57-45 voor Frankrijk na het derde kwart.

Ondanks de Franse voorsprong geeft Brazilië niet op. Ze zoeken het vanaf de driepuntslijn, en daarin slaagt Vitor Benite. Op dat moment krijgt Wembanyama de kans om drie vrije worpen te verzilveren, en hoewel het hem lukt, weet Brazilië opnieuw van afstand raak te schieten. Lucas Dias en Marcelinho Huertas schieten belangrijke driepunters namens de Braziliaanse formatie: 62-56. Brazilië komt dichterbij, maar Frankrijk scherpt op tijd haar verdediging aan. Wemby is goed voor meerdere blocks op de drives van Brazilië, waardoor de scores beperkt blijven. Bij Frankrijk neemt Nicolas Batum het werk als schutter op zich. Namens de Philadelphia 76ers schiet hij geregeld driepunters, en nu doet hij dat op een belangrijk moment voor Frankrijk: 73-63. Zijn bijdrage is met 19 punten belangrijk, evenals de 19 punten van Victor Wembanyama. Hij vergroot de voorsprong met een dunk, en het is Batum die het verschil definitief maakt met opnieuw een driepunter. Hierdoor komt Frankrijk niet meer in gevaar, ondanks dat Brazilië in de beginfase sterk doorkwam. Nog één keer weten Gui Santos en Cristiano Felicio iets te doen, maar Frankrijk wint met 78-66 en pakt daarmee de eerste zege op de Olympische Spelen 2024.