Orange Lions mannen onder 20 naar de halve finale van het EK in de B-divisie

Gepubliceerd op 19 juli 2024 om 16:30

Na een regen aan driepunters gingen de Lions op solide wijze verder tijdens de kwartfinale van het onder 20 EK in de B-divisie. Na rust stonden ze de hele tijd aan de leiding, hoewel Slowakije steeds terugkwam. Toch bleef de ploeg van coach Peter van Noord rustig en bouwde de voorsprong uit naar een 80-68 overwinning, waardoor ze op zaterdag de halve finale gaan tegen Oekraïne spelen. Foto: FIBA Europe

Onder het bord is het Timo George die sterk doorkomt en de opening verzilvert, maar daaroverheen schiet Peter Kovacik de eerste driepunter raak voor Slowakije. Het blijkt het juiste wapenfeit te zijn voor Slowakije. Robert Hudec zet Slowakije met twee driepunters op 4-9. De Lions komen op gelijke hoogte via een and-1 van Ryan van Eyck en onder het bord George, maar de vierde driepunter van Slowakije treft meteen doel, de tweede ook van Kovacik. Toch vallen de Lions niet stil. Timo George en Dez Landvreugd gaan verder in de aanval en zorgen voor de eerste voorsprong. Ondanks dat vindt Slowakije de vijfde driepunter in het eerste kwart. Het is Martin Koller die voor 19-19 zorgt.

Het verschil loopt gaandeweg het tweede kwart op, aangezien de Lions het driepuntsschot weten te vinden. Joris Metz, samen met Evan van der Plas en Matthijs Verhallen, zorgt voor een voorsprong via de driepuntslijn: 28-26. Slowakije krijgt het moeilijk. Naast deze drie schutters is ook Tjall de Vaal trefzeker, en vergroot Van Eyck de voorsprong tot zes punten. De Slowaken vinden het driepuntsschot niet meer, dit in tegenstelling tot De Vaal die het verschil voor rust maakt. Dankzij zijn inbreng en die van Van Eyck staat het bij rust 41-31 in het voordeel van de Lions.

Een voorsprong van tien punten zou comfortabel moeten zijn voor de Lions. Ze gaan in elk geval goed van start in de tweede helft. Opnieuw zijn het George en Van Eyck die de ploeg voorop gaan in de strijd. De Lions staan met 48-36 voor, maar op dat moment vindt Slowakije weer de driepunter. Robert Hudec en Alex Krajcovic verkleinen het verschil weer naar vijf punten: 52-47 met nog twee minuten te spelen in het derde kwart. Komen de Lions het driepuntsgeweld van Slowakije te boven? Joris Metz probeert het zelf vanaf de driepuntslijn, en met succes. De Lions hebben een voorsprong van acht punten na het derde kwart.

Dat verschil wordt groter als ook Evan van der Plas in zijn element komt. Met een driepunter en een drive naar de basket maakt hij de halve finale wens voor de Lions bijna realiseerbaar: 67-53. Toch is het nog niet gedaan in de laatste zes minuten. Lukas Luttmerding houdt het verweer van Slowakije intact. Het blijft een wedstrijd, want de Lions weten enkel via de vrije worplijn wat terug te doen. Slowakije maakt daar gebruik van. Onder het bord brengt Krajcovic Slowakije dichterbij, en met een driepunter is Hudec goed voor 72-67 in de laatste 2:30 minuut. De Lions krijgen het moeilijker. Ze missen veel, maar pakken wel de aanvallende rebounds. Slowakije komt ook niet meer tot scoren, en het zijn Matthijs Verhallen en Timo George die de wedstrijd op slot dunken. De Lions lopen opnieuw uit, en deze keer definitief. Ze winnen het duel in de kwartfinale van Slowakije met 80-68 en nemen het zaterdag in de halve finale op tegen Oekraïne.