Servië na rust ruim over China heen

Gepubliceerd op 1 augustus 2024 om 13:00

Waar het in de eerste helft nog een gelijkmatige wedstrijd betrof, was daar na rust totaal geen sprake meer van. Servië liep steeds verder uit. Het waren Maša Janković en Mina Djordjević die het verschil maakten, waardoor Servië met 59-81 wist te winnen. Foto: FIBA Basketball

Maša Janković is de startende center van de Servische formatie. In de beginfase tegen China gaat zij voorop in de strijd. Ze is succesvol in de opening van de wedstrijd, maar China houdt stand dankzij een jumper van Zhang Ru. Beide ploegen houden elkaar in evenwicht, ook vanaf de driepuntslijn, waar Wang Siyu en Jovana Nogić trefzeker zijn. Pas als Dragana Stanković de fade-away jumpers begint te raken en Nadija Smailbegović een driepunter scoort voor een 14-19 voorsprong, neemt Servië afstand. China laat het daar echter niet bij zitten. Na een spannende wedstrijd tegen Spanje willen ze nu iets terugdoen. Han Xu bevestigt deze drang met een driepunter waardoor er weer aansluiting wordt gevonden. Toch lukt het China niet om de snelheid van Servië af te stoppen. Via een snelle uitbraak van Aleksandra Katanić wordt het 17-23 voor Servië na het eerste kwart.

Ondanks dat Servië de bovenliggende partij is, vindt China opnieuw aansluiting. Yang Liwei schiet vanuit de dribbel een hoge driepunter in waardoor het verschil drie punten wordt, en Li Yueru brengt China weer naast Servië: 27 gelijk met nog zes minuten te gaan in de eerste helft. China gaat door en zet de run voort als diezelfde Li Yueru goed is voor een driepunter. De driepunters van Jovana Nogić en Saša Čadjo zorgen voor een nieuwe Servische voorsprong. Het gaat op en neer, maar Servië heeft meer opties. Tina Krajišnik en Yvonne Anderson zetten Servië op 39-45 bij rust.

Na rust is het snel gedaan met China. Ivana Raca zet het verschil op tien punten en even later vergroot ze de kloof met een driepunter: 44-56. China vindt enkel nog steun bij Yang Liwei, maar Servië gaat verder. Maša Janković en Mina Djordjević zorgen voor een definitieve afstand, waardoor het verschil 14 punten wordt na het derde kwart: 48-62.

Al gauw wordt de wedstrijd een formaliteit. Servië is snel en trefzeker, en China komt niet door de Servische verdediging. Janković wordt opnieuw gevonden en zou uiteindelijk goed zijn voor 13 punten. Met 15 punten en 6 assists is Yvonne Anderson de schutter die Servië verder laat uitlopen. Nog één keer vindt China de driepunters van Li Meng, maar Servië wint ruim. Een laatste eindsprint is weggelegd voor Tina Krajišnik en Jovana Nogić, waardoor het 59-81 wordt en Servië, net als Spanje, twee Olympische overwinningen boekt.