Orange Lions mannen onder 16 naar de kwartfinale op het EK

Gepubliceerd op 13 augustus 2024 om 20:30

Soms willen de ballen niet vallen; dat was vooral te zien in het tweede kwart tijdens het duel tussen de Orange Lions en IJsland. De Lions wisten dat ze moesten winnen, maar beide onder-16 ploegen hadden moeite om de bal erin te krijgen. Toch slaagden beide teams erin om gaandeweg de wedstrijd enkele runs te maken. IJsland kwam vooral dankzij driepunters terug in de wedstrijd, terwijl de Lions vanaf de vrije worplijn niet vaak wisten te scoren. Toch waren twee vrije worpen voldoende voor een 57-60 overwinning op IJsland, waardoor de Lions zich plaatsten voor de kwartfinale van het EK.

De Orange Lions weten dat ze moeten winnen om zich te plaatsen voor de kwartfinale van het onder 16 EK, en beginnen de wedstrijd sterk. Elias Besana zet direct de toon met een jumper, en al snel volgen ook de snelle en behendige Skye Bergens, waardoor de Lions een 1-5 voorsprong pakken. IJsland, een land met veel schutters in elke lichting, antwoordt snel terug. Jakob Leifsson minimaliseert het verschil met een driepunter. De Lions laten zich echter niet van de wijs brengen. Yanu Slingerland, die dit toernooi al meerdere driepunters heeft gemaakt, gaat opnieuw voor een verre afstand en brengt de stand op 9-11. Een goede periode volgt voor de Lions dankzij sterke rebounds van Teun van der Heijden, die zowel Besana als zichzelf in scoringspositie weet te brengen. Toch blijft IJsland doorgaan met schieten, en het is Robert Oskarsson die met twee driepunters de stand na het eerste kwart op 17-17 zet.

In het tweede kwart lijkt er een deksel op beide baskets te zitten; aan beide kanten worden veel inleggers gemist. De score blijft lange tijd op 19-20 in het voordeel van de Lions staan, zonder dat er een einde aan lijkt te komen. Dit is kenmerkend voor duels waarin plaatsingsbelangen op het spel staan. Het is uiteindelijk Lex Caverle die na enkele minuten de scorestop doorbreekt met een jumper. De voorsprong wordt echter niet verder uitgebouwd. IJsland scoort ook slechts vier punten in het tweede kwart, en met nog twee seconden te gaan lijkt de ruststand 21-24 in het voordeel van de Lions te worden. Jayden Anike denkt daar anders over. Hij ontvangt een pass van Besana bij de inbounce en schiet met een driepunter de Lions naar een 21-27 voorsprong bij rust, een belangrijke impuls zo vlak voor het einde van de eerste helft.

Toch zijn de Lions nog niet van IJsland af, met name de driepunters van IJsland blijven gevaarlijk. Leifsson haalt de trekker weer over en ook Leo Steinsen zorgt voor een minimale voorsprong voor de IJslandse formatie. De Lions krijgen een 7-0 run tegen, maar Slingerland doorbreekt deze reeks. De Lions reageren vervolgens zelf met een 0-9 run, geleid door Besana, Bergens en Van der Heijden, wat hen op een 28-36 voorsprong brengt. IJsland komt echter opnieuw terug. Patrik Bermingham maakt een sterke drive naar de basket, waardoor het verschil kleiner wordt. Wederom ontstaat er een run aan de kant van IJsland, wat resulteert in een 40-39 voorsprong voor IJsland na het derde kwart, mede dankzij het sterke werk onder het bord van Sturla Bodvarsson.

De Lions laten het verschil echter niet verder oplopen. Ze zijn zich bewust van de belangen van deze wedstrijd, en Van der Heijden dunkt de Oranje formatie weer op voorsprong. Het schieten van driepunters neemt nu de overhand. Net nadat Bermingham IJsland weer op voorsprong heeft gezet, reageert Slingerland direct met een driepunter voor de Lions. Niet veel later herhaalt diezelfde Bermingham dit kunststukje voor IJsland: 49-48. Dankzij Anike komen de Lions echter weer op voorsprong. IJsland zoekt naar een nieuwe aansluiting, maar het schot van Steinsen wordt geblokt door Slingerland. De Lions bouwen de voorsprong verder uit, dit keer via een driepunter van Slingerland: 49-53. Er ontstaat een kleine marge met nog 3:30 te spelen. IJsland mist opnieuw, en Skye Bergens vergroot het verschil naar zes punten. Toch blijft IJsland vechten en pakken ze veel aanvallende rebounds om de wedstrijd in leven te houden. Leifsson profiteert daarvan met een driepunter, waardoor het verschil weer kleiner wordt. Slingerland neemt het heft echter in eigen handen en gaat sterk naar de ring, maar wederom slaat IJsland toe met een driepunter via Oskarsson: 55-58 met nog twee minuten te gaan. De spanning stijgt. Een loopovertreding aan de kant van de Lions geeft IJsland de kans om opnieuw toe te slaan, maar de driepunter van Steinsen gaat mis, en met nog één minuut te gaan hebben de Lions balbezit. Dit resulteert echter niet in een score, en Sturla Bodvarsson scoort voor IJsland: 57-58 met nog 22 seconden te gaan. De Lions behouden echter de voorsprong, hoewel het uiterst spannend blijft. Van der Heijden krijgt de kans om het verschil te vergroten met vrije worpen, maar hij mist beide kansen. IJsland pakt de rebound en heeft in de laatste 13 seconden de kans om de Lions uit te schakelen. Leifsson gaat omhoog voor een lay-up, maar Jayden Anike blokt dit cruciale schot. Hij mag vervolgens naar de vrije worplijn. De eerste poging is raak: 57-59. De tweede poging gaat mis, maar Besana pakt de rebound en mag ook hij vrije worpen nemen. De eerste gaat erin, maar ook zijn tweede poging gaat mis. Met een stand van 57-60 in de laatste drie seconden krijgt IJsland geen goed schot meer, en de Lions winnen de wedstrijd met 57-60. Hiermee plaatsen zij zich voor de kwartfinale van het onder 16 EK.