Trefzeker onder 16 mannen van de Belgian Lions naar de halve finale op het EK in de B-divisie

Gepubliceerd op 15 augustus 2024 om 15:30

In de eerste helft van de kwartfinale keken de Belgian Lions nog tegen een achterstand aan tegen de Orange Lions. De Nederlandse ploeg was de sterkere partij, totdat de Belgen met scherp gingen schieten. Hierdoor werd een plek in de halve finale veiliggesteld met een overwinning van 87-65. Vrijdagavond spelen de Belgian Lions in de halve finale van het EK in de B-divisie. Foto: FIBA Europe

De Belgian Lions beginnen trefzeker aan de wedstrijd. Een schot van Aaron Ona Embo zet de Belgische formatie op voorsprong. Met twee driepunters bouwt hij de voorsprong verder uit, maar de Orange Lions weten, voornamelijk dankzij Jayden Anike, iets terug te doen. Christian Elocobe brengt de Belgische ploeg op 14-6, maar de Nederlandse formatie antwoordt met een driepunter van Anike en vrije worpen van Yanu Slingerland, waardoor het verschil wordt teruggebracht naar drie punten. De Belgen missen enkele kansen, en via Elias Besana wordt Savik Reinten gevonden, die het verschil verder minimaliseert. De Belgian Lions hebben het moeilijk, en via vrije worpen realiseert Anike een 0-9 run, waarmee de Orange Lions de leiding nemen met 14-15. In de rebounds domineren de Orange Lions, wat hen meerdere kansen oplevert. Via Reinten onder het bord en vrije worpen van Anike sluiten de Orange Lions het eerste kwart af met een 16-19 voorsprong. Anike staat op dat moment al op 13 punten met een 100% field goal percentage.

Ook in het tweede kwart speelt Anike sterk, met een assist op Reinten die de and-1 verzilvert. De Belgian Lions missen opnieuw, en Anike brengt zijn puntentotaal op 15, waardoor de stand 16-23 wordt. Op een cruciaal moment slaan de Belgian Lions echter terug. Tim Waerniers pakt een steal en scoort daaruit. Beide teams hebben een bepalende speler: bij de Orange Lions is dat Jayden Anike, en bij de Belgian Lions is het Aaron Ona Embo. Wanneer beiden een drive en een driepunter scoren, blijft het verschil twee punten. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Emile Debaveye brengt de Belgian Lions met een driepunter weer naast de Orange Lions: 31-31 met nog drie minuten te spelen voor de rust. Aaron Ona Embo zet zijn ploeg op voorsprong, maar de Orange Lions hebben in Anike, Sadik Golubovic en de drive van Slingerland de middelen om met een 38-40 voorsprong de rust in te gaan. Anike staat op dat moment al op 22 punten.

De tweede helft begint sterk voor de Belgian Lions, met Dylan Havyarimana die scoort onder het bord. Na een gemist schot van de Orange Lions, schiet Tim Waerniers aan de andere kant een driepunter raak. Het is een sterke start voor de Belgen, maar de Orange Lions antwoorden via Teun van der Heijden. Toch laten de Belgian Lions het betere spel zien, met Ilias Van Hecke die met twee driepunters ontwaakt. Hierdoor nemen ze afstand: 51-42. De Orange Lions komen in moeilijkheden; ze stonden eerder nog voor, maar halverwege het derde kwart kijken ze tegen een grote achterstand aan. De Belgian Lions hebben het driepuntsschot te pakken, want naast Aaron Ona Embo zijn ook Mauro Coudyser en Tim Waerniers trefzeker. Dit zorgt voor een 65-50 voorsprong na het derde kwart.

Ook aan het begin van het vierde kwart blijft het driepuntsschot vallen. Elocobe schiet raak, maar de Orange Lions antwoorden via Van der Heijden en Golubovic. Toch zijn de Belgian Lions niet van plan om de Orange Lions verder te laten terugkomen. Het driepuntsschot brengt hen in veilige haven, en ook in het laatste kwart weet Van Hecke het verschil verder te vergroten. Waerniers schiet nog een driepunter raak, en daarmee is de halve finalist bekend. De Belgian Lions winnen de kwartfinale dankzij een sterke verdediging en een solide driepuntsschot in de tweede helft met 87-65, en spelen morgenavond de halve finale van het EK in de B-divisie.