Orange Lions meiden onder 16 nipt tekort ondanks comeback

Gepubliceerd op 16 augustus 2024 om 08:00

In de openingswedstrijd van het EK in de B-divisie voor de onder-16-meiden van de Orange Lions werd het een spannende slotfase. In het derde kwart stonden de Lions 17 punten achter, maar in de slotseconden kwamen ze terug tot een minimaal verschil. Dit bleek echter te laat. Ze wisten uiteindelijk niet te winnen van Oostenrijk en verloren met 68-66 in de openingswedstrijd. Vrijdagavond om 18:00 uur krijgen ze een nieuwe kans tegen Luxemburg. Foto: FIBA Europe

De Orange Lions beginnen goed aan de wedstrijd tegen Oostenrijk. Mia Lieverst snijdt sterk naar de basket en scoort. Marit Lokker onderschept vervolgens de bal en vindt Lieverst weer bij de driepuntslijn, die raak schiet. De Lions nemen direct een voorsprong en via Lila van Stein en Ivy Panka lopen ze uit naar een 6-11 voorsprong. Oostenrijk vindt echter haar antwoord in Lara Mayr, die met haar beweeglijkheid het verschil verkleint. Sophie Hartman en een driepunter van Raquel van Dijk bouwen de voorsprong weer uit, maar het lukt de Lions niet om verder uit te lopen. Dankzij Agnes Kunert blijft Oostenrijk in het spoor van de Lions en eindigt het eerste kwart met een 15-18 voorsprong voor Nederland.

In het tweede kwart komen de Lions meer in de problemen in de aanval. Mayr slaat opnieuw toe met een driepunter voor Oostenrijk, waarna Floortje van Duijn iets terugdoet voor de Lions. Het is echter Sophia Kuranovic die de stand gelijk trekt met een driepunter: 28-28 halverwege het tweede kwart. Ivy Panka houdt de Lions in de wedstrijd met een succesvolle driepunter, maar Oostenrijk laat zich niet afschrikken en plaatst een 9-0 run. Emma Kress opent deze run met een driepunter, waarna Kunert de voorsprong voor Oostenrijk verder vergroot. De Lions hebben moeite om door de sterke verdediging van Oostenrijk te breken, en Maria Brunner zet de stand op 37-31 in het voordeel van Oostenrijk aan het einde van het tweede kwart. Lieverst en Van Stein verkleinen het verschil weer iets, waardoor de ruststand 37-35 is in het voordeel van Oostenrijk. Het blijft een spannende wedstrijd met een gering verschil.

Na rust krijgt Oostenrijk meer grip op de aanval. Waar Mayr eerder haar team op sleeptouw nam, is het nu Sophie Kunert die in het derde kwart het verschil maakt met haar schoten. Oostenrijk loopt uit en neemt een voorsprong van negen punten, die later zelfs oploopt tot elf dankzij opnieuw Kunert en de inbreng van Ivona Pilic. Het verschil blijft groeien en de Lions komen in de problemen. Pilic zorgt met een driepunter zelfs voor een 53-36 voorsprong voor Oostenrijk. Lieverst doet nog iets terug met een driepunter, maar de Lions kijken nog steeds tegen een grote achterstand aan. Ondanks de driepunter van Lieverst blijft het verschil groot, vooral omdat Kress ook raak schiet van afstand. Na het derde kwart staat Oostenrijk met 58-46 voor.

In het vierde kwart verandert het beeld van de wedstrijd nauwelijks, totdat Lieverst opnieuw een driepunter erin schiet en het verschil verkleint tot tien punten met nog zes minuten te spelen. Oostenrijk levert vervolgens de bal in, en ook Floortje van Duijn schiet raak van afstand. De Lions komen dichterbij, en Lieverst pakt een steal en scoort opnieuw: 61-56. De wedstrijd is weer spannend, en Oostenrijk moet alle zeilen bijzetten. Brunner vergroot de voorsprong voor Oostenrijk weer naar negen punten met een jumper. Het lijkt erop dat de kloof te groot is, maar Raquel van Dijk weigert dat te accepteren en schiet succesvol raak. In de laatste anderhalve minuut laten de Lions nog meer zien. Ivy Panka staat bekend om haar sterke drive en weet met succes te scoren. Het verschil is teruggebracht tot zes punten, en als Oostenrijk mist, verzilvert Lieverst nog een and-1 in de laatste 55 seconden: 66-63. Een persoonlijke fout van de Lions geeft Oostenrijk echter de kans om vrije worpen te nemen. Pilic schiet één vrije worp raak, waarna de Lions de bal weggooien. Er wordt opnieuw een fout gemaakt om de klok te stoppen, en Mayr krijgt twee vrije worpen. Beide worpen gaan echter mis, en de Lions hebben nog 16 seconden om een snel schot te nemen. Lieverst neemt het schot en scoort haar vijfde driepunter: 67-66 met nog acht seconden te spelen. Er is weinig tijd over, en de Lions moeten snel een fout maken zodat Oostenrijk mogelijk vrije worpen mist. Sophia Kuranovic blijft echter koel en zuinig en scoort voor Oostenrijk. In de resterende vier seconden lukt het de Lions niet om een goed schot te vinden, waardoor Oostenrijk de wedstrijd wint met 68-66. De Lions zetten hun comeback te laat in. Een nieuwe kans wacht vrijdagavond om 18:00 uur tegen Luxemburg.