GBI van Dijk Grasshoppers wint oefenduel van LDP Donza

Gepubliceerd op 1 september 2024 om 15:00

In sporthal Cleijn Duin te Katwijk vond gisteravond een basketbaloefenduel plaats tussen de Nederlandse regerend landskampioen, GBI van Dijk Grasshoppers dames 1, en het Belgische LDP Donza, dat dit seizoen voor het eerst uitkomt op het hoogste basketbalniveau van België. De Belgische formatie begon goed, maar dankzij de driepunters van Grasshoppers werd het verschil groter in het voordeel van de thuisploeg, uiteindelijk 76-65 voor de Katwijkse formatie.

De wedstrijd begint voortvarend voor de thuisploeg, Grasshoppers, met een krachtige drive naar de basket van aanvoerder Karin Kuijt. Dit geeft de Katwijkse formatie meteen een vroege voorsprong en zet de toon voor een intensieve wedstrijd. Toch laat Donza zich niet intimideren en neemt al snel het initiatief over. De Belgische ploeg, gesterkt door hun nieuwe Amerikaanse aanwinst Altia Anderson, laat zien dat ze vastberaden zijn om hun potentieel waar te maken. Anderson's beweeglijkheid onder de basket zorgt ervoor dat Donza langzaam maar zeker een voorsprong weet op te bouwen. De Belgische ploeg blijft druk uitoefenen en bouwt het verschil verder uit met doeltreffende driepunters van Leni Declercq en Ilse Deforche. Dankzij deze scherpe schutters staat Donza na het eerste kwart met 13-20 voor.

In het tweede kwart toont Grasshoppers veerkracht en vastberadenheid. De Katwijkse ploeg herpakt zich onder leiding van Liselot Kulk, die met haar aanvallende acties het verschil begint te verkleinen. De wedstrijd kantelt wanneer Sonja Kuijt en Ilse Kuijt hun vizier scherp hebben staan en met driepunters de voorsprong terugpakken voor Grasshoppers. De thuisploeg bouwt gestaag aan hun momentum, waarbij de verdediging van Fleur Kuijt en de ijzersterke acties onder het bord van Lotte van Kruistum cruciaal zijn. Ondanks een dappere poging van Ilse Deforche om Donza terug in de wedstrijd te brengen, trekt Grasshoppers de lijn door. Na een aantal scores van Kaat Pauwels, is het vooral Ilse Kuijt die met haar driepunters de voorsprong verder vergroot, waardoor de stand bij rust 45-37 in het voordeel van Grasshoppers is.

Na de pauze verloopt het spel stroever voor beide teams. Donza probeert het tij te keren met acties van Yante Strumane en Kaat Pauwels, maar de verdediging van Grasshoppers blijft solide en staat geen grote terugval toe. Aan het einde van het derde kwart is het Sofie Kuijt die met een belangrijke driepunter de voorsprong van Grasshoppers verder uitbreidt tot 58-46. Deze klap komt Donza niet meer te boven. In het laatste kwart gaat Sofie Kuijt onverminderd door met het afvuren van driepunters, waarmee zij de voorsprong voor haar ploeg verder uitbouwt. Donza kan nog slechts sporadisch antwoorden, voornamelijk via de sterke acties onder het bord van Altia Anderson, maar het is niet genoeg om de kloof te dichten. Aan de andere kant van het veld blijft Lotte van Kruistum haar dominantie onder de basket tonen, waardoor Grasshoppers het verschil behoudt en zelfs vergroot.

Uiteindelijk fluit de scheidsrechter af bij een eindstand van 76-65, waarmee Grasshoppers hun eerste oefenwedstrijd van het basketbalseizoen 2024-2025 winnend afsluit. De overwinning geeft de landskampioen een stevige basis om verder te bouwen aan hun vorm en strategieën, terwijl Donza, ondanks het verlies, laat zien dat ze met hun nieuwe versterkingen een geduchte tegenstander zullen zijn in de Belgische competitie. Deze wedstrijd markeert het begin van wat ongetwijfeld een spannend basketbalseizoen zal worden voor beide teams.