Nederlandse rolstoelbasketbalvrouwen verslaan Spanje en bereiken de halve finale van de Paralympics

Gepubliceerd op 5 september 2024 om 17:00

De Nederlandse rolstoelbasketbalvrouwen, ook wel bekend als de Orange Lions, hebben zich verzekerd van een plek in de halve finale van de Paralympische Spelen. In een zinderende kwartfinale tegen Spanje hebben de Nederlandse vrouwen uiteindelijk aan het langste eind getrokken met een overtuigende 61-43 overwinning. Het team werd wederom aangevoerd door de onstuitbare Mariska Beijer en Bo Kramer, die met maar liefst 34 en 21 punten een sleutelrol vervulden.

De wedstrijd begint direct met vuurwerk van Beijer, die binnen no-time acht punten achter elkaar op het scorebord zet. Toch blijft Spanje in het spoor dankzij de scherpe Beatriz Zudaire. Terwijl Beijer doorgaat met haar tiende punt, neemt Bo Kramer het over met een knappe driepunter, wat Nederland op een 15-8 voorsprong zet. Spanje biedt echter weerstand via een driepunter van Virginia Perez, maar Kramer houdt het verschil intact met een score na een assist van Xena Wimmenhoeve. Na het eerste kwart leidt Nederland met 17-13.

In het tweede kwart houdt Spanje de Lions twee minuten lang van scoren, en het is Sonia Ruiz die de gelijkmaker binnenschiet. Vervolgens zet Perez Spanje zelfs op voorsprong. De Nederlandse ploeg herpakt zich echter snel, met opnieuw Kramer en Beijer die zich laten gelden. Carina de Rooij deelt ondertussen waardevolle assists uit, waardoor Nederland bij rust een kleine voorsprong van 28-25 weet te behouden.

Na de rust is het opnieuw Spanje dat sterk begint, en een driepunter van Perez brengt de Spaanse ploeg op een 28-30 voorsprong. Maar de Orange Lions laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Beijer vecht zich terug met een knappe and-1, en vanaf dat moment blijft de wedstrijd spannend, met beide ploegen die elkaar in evenwicht houden. Het is uiteindelijk Julia van der Sprong die met een schot het verschil begint te maken, en Beijer zorgt voor een comfortabele 43-36 voorsprong aan het eind van het derde kwart.

Met een marge van zeven punten lijken de Lions klaar om uit te lopen. Ondanks nog een driepunter van Perez, komt Spanje niet meer dichterbij. De Nederlandse verdediging sluit alle Spaanse aanvallen vakkundig af, en met Beijer in bloedvorm - die uiteindelijk maar liefst 34 punten op haar naam zet - bouwen de Lions hun voorsprong verder uit. De wedstrijd eindigt in een 61-43 overwinning voor Nederland. Met deze indrukwekkende zege plaatsen de Nederlandse vrouwen zich voor de halve finale, waarin ze het vrijdagavond om 21:30 uur opnemen tegen Canada. Met het dominante spel en de vorm van Beijer lijken de Lions klaar om ook in die wedstrijd voor vuurwerk te zorgen.