Orange Lions rollers VS Canada

Gepubliceerd op 6 september 2024 om 23:15

Na een sterk begin kwamen de Lions op een grote voorsprong te staan, maar Canada kwam gevaarlijk terug. Het bleef daardoor steeds gelijk opgaan. Dankzij belangrijke scores van Beijer en Kramer kwam een plek in de finale niet meer in gevaar. De Lions gaan met en 72-61 overwinning naar de finale tegen USA op zondagmiddag.

De Orange Lions houden Canada in de eerste tien minuten van scoren af. Canada komt qua schot niet tot kansen, terwijl de Lions juist goed doorkomen via Bo Kramer, Mariska Beijer en Jitske Visser, met respectievelijk zes, vier en vier punten: 14-3. Op dat moment vindt Canada in Kady Dandeneau eindelijk een antwoord, die goed is voor een and-1. Als de Lions vervolgens niet scoren, gaat Canada verder met Arinn Young. Het verschil wordt teruggebracht naar acht punten. De Lions worden slordig in balbezit en verliezen vaak de bal, wat Canada in staat stelt om een 0-9 run te realiseren, waarmee het verschil wordt teruggebracht tot vier punten: 16-12 na het eerste kwart.

Canada begint het tweede kwart sterk met een score van Dandeneau. De wedstrijd is weer helemaal open, en de Lions verliezen opnieuw de bal. Hierdoor maakt Canada via Young gelijk, maar het is Julia van der Sprong die namens de Lions toeslaat. Het gaat gelijk op, maar Dandeneau zet Canada op voorsprong. De Lions hebben het lastig, maar Ilse Arts herwint de voorsprong. Toch blijft Canada in de wedstrijd dankzij Dandeneau, Young en de turnovers van de Lions. Dit leidt ertoe dat Canada met een 33-35 voorsprong de rust ingaat.

Ook na rust blijven beide teams dicht bij elkaar. Canada scoort sterk onder het bord, terwijl de Lions leunen op Ilse Arts en Carina de Rooij, die zorgen voor een 41-39 voorsprong. Het verschil blijft klein in deze spannende halve finale. In het derde kwart lijken de Lions even het initiatief te nemen, mede dankzij Bo Kramer en Mariska Beijer. Nadat Dandeneau de stand weer gelijk heeft getrokken, zorgt Kramer met een and-1 voor een 50-47 voorsprong voor de Lions. Toch blijft Young Canada in de race houden met een schot in de laatste seconde van de schotklok. De Lions blijven overeind, en het is Van der Sprong die met de buzzer van het derde kwart de stand op 53-49 zet.

Canada mist aan het begin van het laatste kwart veel kansen onder het bord. De Lions profiteren aanvankelijk ook niet, maar uit de fastbreak zorgt Bo Kramer voor 56-51. Canada zoekt opnieuw naar Dandeneau en met succes. De Lions blijven echter rustig en zuinig. Kramer maakt een cruciale driepunter, waarna de Lions de kans krijgen om verder uit te lopen, maar dat gebeurt niet. Canada scoort wel onder het bord via Rosalie Lalonde en Arinn Young: 61-57. Met nog vier minuten op de klok is alles nog mogelijk, zeker als Young weer scoort en het verschil verkleint tot twee punten. Het wordt spannend, maar Beijer weet vanuit een aanvallende rebound te scoren, waarna Dandeneau hetzelfde doet. Na een misser van de Lions krijgt Canada de kans om gelijk te maken onder het bord, maar dit lukt niet. Bovendien maakt Canada een 8-seconden overtreding. In de laatste twee minuten is het Beijer die, op aangeven van Jitske Visser, een zeer belangrijke score maakt: 65-61. Canada blijft vervolgens missen, en in de laatste minuut begaat Canada een onsportieve fout, waardoor Beijer twee vrije worpen mag nemen. Beide gaan raak, en de Lions krijgen ook het balbezit. Vanuit die situatie is het Kramer die misschien wel de beslissende score maakt. Dit maakt een einde aan Canada's kansen om terug te komen in de wedstrijd. De Orange Lions winnen met 72-61 en maken zich op voor de finale van de Paralympische Spelen op zondagmiddag tegen de Verenigde Staten.