Nederlandse rolstoelbasketbalsters winnen tweede opeenvolgende Paralympische titel

Gepubliceerd op 11 september 2024 om 09:00

Afgelopen zondag hebben de Nederlandse rolstoelbasketbalvrouwen opnieuw geschiedenis geschreven door voor de tweede keer op rij Paralympisch goud te winnen. In een overtuigende finale verslaan ze het sterke team van de Verenigde Staten met een eindstand van 63-49. De wedstrijd, gespeeld in een sfeervolle arena, verloopt spannend en intens, maar Nederland toont veerkracht en klasse. Foto: BSR Agency

De Verenigde Staten beginnen de finale sterk, met Rose Hollermann in vorm. Ze opent de wedstrijd met acht punten op rij en zet daarmee haar team snel op voorsprong. Nederland heeft even tijd nodig om in het spel te komen, maar via het gouden duo Bo Kramer en Mariska Beijer openen de Nederlandse dames hun score. Het eerste kwart eindigt met een stand van 8-12 in het voordeel van de VS, dankzij een belangrijke score van Julia van der Sprong.

In het tweede kwart hervindt Nederland zijn ritme, vooral dankzij Mariska Beijer, die de leiding neemt en het team terug in de wedstrijd brengt. Xena Wimmenhoeve zet Nederland vervolgens op voorsprong met een knap schot. Ondanks de aanhoudende aanvallen van Hollermann blijft Nederland standvastig. Het is Carina de Rooij die, met een serie sterke acties, de voorsprong van Nederland verder uitbreidt. Aan het eind van de eerste helft zorgen Bo Kramer en Jitske Visser, door hun nauwkeurige schoten, voor een ruststand van 31-24 in het voordeel van Nederland.

Na de pauze zet Nederland de sterke lijn door. Bo Kramer blijft indruk maken met haar scorend vermogen, terwijl de Amerikaanse ploeg moeite heeft om dichterbij te komen. Nederland speelt gecontroleerd, met een solide verdediging en goed teamwork, waarbij Kramer en De Rooij een cruciale rol blijven spelen. Ondanks de pogingen van de VS om terug te komen in de wedstrijd, blijven de Nederlandse dames dominant en weten ze hun voorsprong verder uit te breiden. Met nog enkele minuten op de klok wordt duidelijk dat de gouden medaille wederom naar Nederland gaat. Bij het eindsignaal staat de teller op 63-49 in het voordeel van de Nederlandse ploeg, die daarmee voor de tweede keer op rij Paralympisch kampioen wordt.

De vreugde en trots binnen het team zijn enorm. Deze overwinning is het resultaat van jarenlange toewijding, teamwork en hard werken. Het behalen van dit Paralympische goud, opnieuw tegen de sterke Verenigde Staten, bevestigt de status van Nederland als een van de dominante krachten in het internationale rolstoelbasketbal. Met dit indrukwekkende resultaat schrijven de Nederlandse rolstoelbasketbalsters opnieuw geschiedenis. Het team kijkt vol vertrouwen naar de toekomst en blijft streven naar nog meer successen op het wereldtoneel.