ZZ Leiden wint zonder moeite de SuperCup 2024

Gepubliceerd op 12 september 2024 om 09:00

Halverwege het eerste kwart was het al duidelijk wie de SuperCup 2024 gaat winnen. Heroes Den Bosch leed veel balverlies en wist verdedigend de aanval van Zorg & Zekerheid Leiden niet te stoppen. Beide teams zijn ten opzichte van vorig jaar veranderd qua samenstelling. In de eerste helft was Heroes scorend nergens te bekennen, en via een 51-16 ruststand eindigde de wedstrijd in 87-58 voor ZZ Leiden, dat daarmee de SuperCup 2024 wist te winnen.

Heroes Den Bosch is dit seizoen flink vernieuwd. Boy van Vliet, Sherron Dorsey-Walker en Thijs Beens zijn de enige spelers die zijn gebleven. Tijdens de Supercup in Sportcomplex 1574 in Leiden ontbreken Dorsey-Walker en Mal Syla echter. Dorsey-Walker kreeg tijdens de vorige play-offs een diskwalificerende fout, en Syla heeft nog geen werkvergunning. De eerste scores van Heroes komen van Xavier Cork, de nieuwe center. Onder het bord is hij twee keer trefzeker, maar aan de kant van Leiden is Jordan Davis in de beginfase behendig. Bij Heroes gaat het na de eerste drie minuten echter flink mis. Veel schoten missen doel, en er wordt veel balverlies geleden. Leiden profiteert hiervan. Aaron Cook begint zijn ritme te vinden en Lucas Kruithof zet verdedigend veel druk. Na opnieuw balverlies zorgt Tajinder 'TJ' Lall voor een 13-4 voorsprong. Het blijft daar niet bij, want Leiden zet door. De snelheid heeft succes bij de thuisploeg, die overigens ook volledig is vernieuwd. Sterkhouders als Marijn Ververs, Maarten Bouwknecht en Luuk van Bree zijn vertrokken; sterker nog, Van Bree komt in actie namens Heroes. Ook hij lijkt zijn draai nog niet te vinden bij zijn nieuwe ploeg, terwijl Leiden juist floreert. Nieuwe buitenlandse spelers voegen trefzekerheid toe in de aanval. Coach Erik Braal moet bij Heroes gelijk zijn tweede time-out in het eerste kwart. Patrick Cartier zorgt voor een 22-8 voorsprong voor Leiden na het eerste kwart.

Samuel Williamson toont namens Heroes beweeglijkheid met zijn linkerhand en zorgt voor nieuwe punten, misschien een ommekeer voor de ploeg. Toch duurt dat niet lang, want het balverlies blijft aanhouden. Cook en Lall worden door hun teamgenoten met succes gevonden. Cartier en Lall pakken uit met succesvolle driepunters: 41-14. Het verschil is al gemaakt, en bij Heroes lukt vrijwel niets meer. In de rebound moeten ze hun meerdere erkennen in Roeland Schaftenaar en Brad Greene. Duko Bos, één van de weinige overgebleven spelers bij Leiden, zorgt ook nog voor de ruststand: 51-16.

Na rust begint Heroes beter aan de wedstrijd. Justin Kier snijdt naar de basket en rondt succesvol af. Ook vanachter de driepuntslijn gaat het hen beter af. Le'Tre Darthard noteert meerdere driepunters, en hierdoor verdubbelt Heroes binnen zes minuten na rust hun score van de eerste helft. Leiden blijft echter ook succesvol schieten van afstand. Cartier en Lall blijven trefzeker, waardoor Leiden weer uitloopt. Heroes komt terug tot een verschil van 24 punten aan het eind van het derde kwart, vooral dankzij driepunters van Darthard en Van Bree: 65-41.

In het laatste kwart speelt Brad Greene een sterke periode. Zowel in de rebounds als onder het bord draagt hij bij aan het vergroten van de voorsprong. Hierdoor behoudt Leiden een ruime marge, waardoor de overwinning en de Supercup binnen handbereik zijn. Cartier eindigt met 22 punten, inclusief enkele driepunters. Coach Doug Spradley ziet dat Leiden wederom afstevent op een landelijke prijs. Heroes heeft in Kier en Van Bree nog enkele lichtpuntjes, maar daar blijft het bij. Leiden is als team completer, sterk in de verdediging en bewijst dat in de SuperCup. Met een 87-58 overwinning pakken ze de eerste prijs van het nieuwe seizoen.