Den Helder Suns en Brussels Basketball openen het BNXT seizoen met winst

Gepubliceerd op 14 september 2024 om 10:30

Heroes Den Bosch lijkt de zware nederlaag in de SuperCup tegen ZZ Leiden nog niet te boven. In de openingswedstrijd tegen Brussels Basketball liet de ploeg inside te veel ruimte, waarvan de Brusselse formatie optimaal profiteerde. Onder leiding van coach Serge Crèvecoeur wist Brussels in de slotfase te leunen op de reboundkracht van Nikola Djogo en de inside scores van Tucker Richardson en Yannick Desiron. Ondanks een 37-35 voorsprong bij rust, moest Heroes Den Bosch de rest van de wedstrijd in de achtervolging. Uiteindelijk ging Brussels Basketball met een 76-81 overwinning en een goed gevoel terug naar de Belgische hoofdstad.

Ook Den Helder Suns kende een succesvolle avond in hun uitwedstrijd tegen Windrose Giants Antwerp. De thuisploeg, die met hun nieuwe hoofdsponsor Windrose een sterke indruk wilde maken, kampte met slordigheden en een zwakke verdediging. De Suns maakten hier dankbaar gebruik van en bleven overeind dankzij hun vechtlust en de sterke inside bijdrage van Jean-David (JD) Muila. De ploeg van coach Paul Vervaeck bekroonde hun prestatie met een 64-75 overwinning en keerde vol trots terug naar Den Helder, wat een prachtige avond compleet maakte.

Heroes Den Bosch VS Brussels Basketball

De Maaspoort is vandaag getuige van het nieuwe team van Heroes Den Bosch. Boy van Vliet, Sherron Dorsey-Walker en Thijs Beens zijn de enige spelers die zijn gebleven, terwijl de rest van het team bestaat uit oud-ZZ Leiden-spelers Luuk van Bree en Troy Koehler, international Menno Dijkstra, enkele Amerikaanse versterkingen en een jonge speler uit Kosovo genaamd Mal Syla. Laatstgenoemde kan door het ontbreken van een werkvergunning nog niet in actie komen.

Aan het begin van de wedstrijd ziet het thuispubliek dat de eerste score van het seizoen wordt gemaakt door Yannick Desiron van Brussels Basketball. Heroes heeft moeite in de openingsfase, net zoals eerder in de oefenwedstrijd tegen ZZ Leiden, en het team vindt moeizaam openingen in de aanval. Het is echter Le'Tre Darthard die met een steal de bal verovert, waarna Van Vliet met een fraaie alley-oop pass Sherron Dorsey-Walker bedient voor de eerste score namens de Bossche ploeg. Toch behoudt Brussel het initiatief halverwege het eerste kwart, ondanks het ontbreken van hun center Jared Ambrose. Jalen Finch toont zijn kracht met een sterke drive naar de basket en Tucker Richardson vergroot het verschil met een driepunter naar 8-12. Heroes komt in de problemen, mede door het niet pakken van rebounds. De Canadese nieuwkomer Nikola Djogo bouwt de voorsprong van Brussel verder uit tot acht punten. In de volgende aanval toont Brussel wederom zijn kracht door een aanvallende rebound te pakken, waarna Onyeka Joe Agu overtuigend dunkt. Brussels Basketball breidt de voorsprong verder uit en Richardson noteert zijn tweede driepunter, waardoor de marge bijna tien punten bedraagt. Heroes weet ditmaal echter de schade te beperken, anders dan tegen ZZ Leiden. Le'Tre Darthard is in goede vorm en scoort vier op vier uit het veld, wat hem na het eerste kwart op acht punten brengt. Hij verkleint de achterstand tot 16-21.

Terry Deroover, een begenadigd driepuntsspecialist, mist vervolgens twee schoten op rij. Dat is ook het enige dat we van hem zien in die korte periode. Brussel blijft echter de wedstrijd controleren, onder meer via Godwin Tshimanga. Coach Erik Braal voelt de noodzaak voor een time-out, waarna zijn team reageert. Van Vliet en Menno Dijkstra brengen de achterstand terug, maar Heroes lijkt nog steeds moeite te hebben om echt in de wedstrijd te komen. Onder de basket wordt Desiron onbewaakt gelaten, en Brussel begint slordiger te spelen. Alex Libert verliest de bal, wat door Troy Koehler goed wordt benut. Onder druk speelt Brussel steeds minder efficiënt met het balbezit en opnieuw is het Darthard die namens Heroes toeslaat. De thuisploeg verkleint het gat verder door een steal van Luuk van Bree, die vervolgens met een krachtige dunk de stand op 30-32 zet. Libert krijgt de kans om via een driepunter de voorsprong uit te breiden, maar hij mist. Aan de andere kant mist Justin Kier niet en hij brengt de stand weer gelijk: 32-32. De wedstrijd ligt weer volledig open, en Dijkstra verkeert in het tweede kwart in goede vorm. Zijn and-1 zorgt ervoor dat Heroes voor het eerst op een voorsprong van drie punten komt in de laatste minuut voor rust. Brussel mist opnieuw, waarna Dijkstra de 11-0 run van Heroes completeert. Vlak voor rust laat Richardson echter van zich horen met zijn derde driepunter van de avond, waardoor Heroes met een kleine voorsprong de kleedkamer ingaat: 37-35.

Na rust opent Heroes sterk met een driepunter van Koehler, maar een echte voorsprong blijft uit. Brussel herstelt zich snel en Finch kantelt de wedstrijd opnieuw. Na balverlies van Heroes zorgt Djogo voor een driepunter en vergroot hij het verschil verder. Heroes kan nog niet rekenen op hun nieuwe versterkingen. Xavier Cork oogt onwennig onder het bord, maar weet uiteindelijk toch de ruimte te vinden om de aansluiting te herstellen. Er is nog geen duidelijke lijn te ontdekken in het aanvallende spel van Heroes, zoals blijkt uit een turnover van Samuel Williamson, waarna Djogo het met een dunk afmaakt. Zo ziet Heroes de achterstand langzaam groter worden. Van Bree houdt de thuisploeg nog in de wedstrijd met een driepunter en verkleint de achterstand tot 51-53. Toch antwoordt Brussel onmiddellijk via Eric Boone, die met een driepunter de voorsprong weer op drie punten brengt: 53-56 aan het einde van het derde kwart. Het spelbeeld uit het eerste kwart lijkt zich opnieuw in het voordeel van Brussel te herhalen.

In het laatste kwart benut Brussel de open ruimtes onder de basket optimaal. Boone blijft trefzeker en scoort opnieuw een driepunter. Heroes heeft moeite om zelf tot scoren te komen en geeft te veel ruimte weg aan de tegenstander. Dorsey-Walker blijft steken op zes punten, wat typerend is voor het verloop van de wedstrijd. Brussel maakt handig gebruik van de situatie en bouwt de voorsprong verder uit dankzij sterke optredens van Richardson en Desiron, die Brussel op een comfortabele voorsprong zetten: 61-70. Heroes komt in grote problemen en heeft nog vier minuten om een achterstand van negen punten goed te maken. Djogo mist namens Brussel een driepunter, waarna Heroes terugkomt door een rake driepunter van Justin Kier. Er gloort hoop: 66-70. Boy van Vliet verdedigt tegen Jalen Finch, die dreigt met een schot, maar uiteindelijk voor een drive naar de basket kiest. Heroes mist opnieuw, terwijl Finch wel toeslaat en de wedstrijd lijkt te beslissen met een driepunter. De achterstand wordt nu heel groot: 66-77. Het wordt erg moeilijk voor Heroes en Kier is eigenlijk te laat met zijn twee rake driepunters, waardoor hij samen met Dijkstra op 13 punten komt. Zijn actie brengt de stand nog op 72-77, maar Brussel antwoordt in de laatste minuut via Djogo, die met een and-1 (zijn 21e punt van de wedstrijd) de overwinning veiligstelt. Ondanks enkele steals en scores van Samuel Williamson kan Heroes de achterstand niet meer inlopen. Brussels Basketball houdt stand en wint in de Maaspoort met 76-81, waarmee het team zijn eerste overwinning van het nieuwe seizoen pakt. Voor Heroes Den Bosch is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om dit seizoen succesvol te zijn.

Windrose Giants Antwerp VS Den Helder Suns

Paul Vervaeck is weer actief als coach van een profclub. Ondanks zijn aankondiging vorig jaar te stoppen, wist Den Helder Suns hem opnieuw te binden. Twintig jaar geleden stond hij ook al aan het roer van Cape Holland Den Helder, een ploeg die destijds, net als nu, in sportieve moeilijkheden verkeerde. Met spelers als Peter van Paassen, Erik van der Sluis, Thomas Jackson en Tjoe de Paula wist het team zich toen toch te meten met de top van Nederland. Een jaar later hield Den Helder op te bestaan, maar Vervaeck is altijd een bekende naam gebleven binnen het Helderse basketbal. Zijn taak is nu om Den Helder Suns weer een competitief team te maken, na enkele kleurloze seizoenen met weinig hoogtepunten. Het seizoen begint direct zwaar met een uitwedstrijd tegen Windrose Giants Antwerp, die stevig hebben geïnvesteerd om de strijd met meervoudig kampioen Filou Oostende aan te gaan. De Belgische coach van Giants, Geert Hammink, is geen onbekende in het Nederlandse basketbal. Hij leidde ZZ Leiden naar het kampioenschap en de BNXT-titel in 2022, maar staat nu voor de uitdaging om met Giants te presteren. Suns gaat met nieuwe energie richting de Lotto Arena om zich te bewijzen.

De wedstrijd begint stroef voor beide teams, die moeite hebben om de basket te vinden. Giants, spelend zonder William Baker, pakt meerdere rebounds en opent na anderhalve minuut met een driepunter van Kyle Foster. Den Helder Suns, die op hun beurt Jacco Fritz mist, heeft aanvankelijk moeite met scoren, maar pakt via Tobi Ewuosho meerdere aanvalsrebounds. TreVion Crews benut die kansen door een driepunter te maken, zoals hij dat vorig seizoen deed bij JobStairs Giessen 46-ers in Duitsland. Driepunters vliegen in de eerste minuten om de oren. Foster is opnieuw trefzeker, net als Ivan Alipiev, die twee keer raak schiet. Ook bij Suns valt de driepunter, met een rake poging van Malcolm Kreps, één van de spelers die dit seizoen is gebleven. Giants leunt sterk op het driepuntsschot in het eerste kwart. Foster schiet zijn derde driepunter raak, gevolgd door treffers van Yoeri Schoepen en Michael Moore: 23-16. Beide teams blijven aanvallend bij elkaar in de buurt, en Suns weet het aanvallende niveau op peil te houden. Tobi Ewuosho zorgt voor de laatste score onder het bord in het eerste kwart: 23-18.

Giants probeert vervolgens uit te lopen via een schot van Michael Flowers, maar Suns geeft niet op. De Canadese center JD Muila laat zich gelden en coach Paul Vervaeck ziet zijn ploeg dichterbij komen. Dankzij een sterke reeks van Dyon Halman, die zowel aanvallend als reboundend sterk speelt, komt Den Helder op voorsprong. Halman scoort zes punten in korte tijd, terwijl Kreps het spel beheerst verdeelt: 30-33. Giants maakt veel fouten, waaronder balverlies en missers, en het is Suns dat daarvan profiteert. Terwijl de ene speler verantwoordelijk is voor de punten, neemt de andere het verdedigende werk voor zijn rekening. Kreps onderstreept zijn veelzijdigheid door met een dunk voor een 32-37 ruststand te zorgen in Antwerpen.

Het gaat de ploeg van coach Vervaeck goed af. Zou het net als 20 jaar geleden Den Helder een nieuwe scorende impuls geven? Na de pauze probeert Giants opnieuw de aansluiting te vinden, met Kyle Foster die zijn vierde driepunter binnen schiet. Giants heeft echter meer spelers nodig die opstaan, terwijl Den Helder niet stilvalt. Muila blijft aanvallend en reboundend sterk presteren, en Kreps zorgt opnieuw voor een driepunter: 37-44. Giants blijft moeite houden in de aanval, ondanks hun vele aanvallende rebounds. Suns profiteert van de slordigheden bij de tegenstander en loopt verder uit met driepunters van Crews. De ploeg van coach Geert Hammink, die nog kampioen werd met ZZ Leiden, lijkt geen grip te krijgen op de wedstrijd. Michael Moore doet nog wat terug voor Giants, maar een nieuwe driepunter van Crews zorgt ervoor dat Suns opnieuw uitloopt. Giants blijft deze keer echter in het spoor dankzij Foster, die zijn vijfde driepunter raak schiet, en een dunk van Kevin Tumba na een assist van Michael Flowers brengt Giants terug tot 47-50. Toch blijft Suns scherp in de aanval, en een driepunter van jeugdinternational Matthijs Verhallen, die deze zomer indruk maakte bij Jong Oranje, vergroot het verschil weer. Giants profiteert echter van enkele slordigheden bij Suns en komt via driepunters van Elias Lasisi en Michael Flowers zelfs op voorsprong na het derde kwart: 55-53.

In het laatste kwart brengt Suns de stand snel weer in evenwicht dankzij Kreps en Crews. Giants blijft afhankelijk van het driepuntsschot, maar die vallen niet meer. Aan de andere kant van het veld is het Tobi Ewuosho die Suns opnieuw op voorsprong zet. Muila blijft indruk maken onder de basket, wat leidt tot een 57-63 voorsprong. Een slordige pass van Giants stelt Kreps in staat om naar de overkant te sprinten en met een dunk de voorsprong naar tien punten te tillen: 59-69. Giants komt in tijdnood en ondanks een poging van Jo van Buggenhout, kan Suns de wedstrijd controleren. TreVion Crews, goed voor 22 punten, sluit de wedstrijd af. Giants kan geen vuist meer maken en Den Helder Suns wint overtuigend met 64-75. Een indrukwekkende seizoensopening voor de ploeg van coach Paul Vervaeck, terwijl Giants-coach Geert Hammink met een nieuw plan zal moeten komen om hun ambities waar te maken.