Heroes Den Bosch onder 12 na rust ruim langs MBCA

Gepubliceerd op 15 september 2024 om 10:00

In het tweede kwart leek MBCA Onder 12 uit te lopen naar een ruime voorsprong. Heroes Den Bosch wist zich echter snel te herstellen en verkleinde het verschil tot een minimum bij rust. Na de pauze nam Heroes steeds meer afstand. Ze pakten veel steals en ook aanvallend ging het steeds beter. De eerste wedstrijd in Amstelveen werd dan ook met 55-78 gewonnen.

Heroes Den Bosch onder 12 won afgelopen seizoen het landelijke kampioenschap. Een nieuw seizoen biedt dit onder 12-team nieuwe kansen, en in de eerste wedstrijd beginnen de bezoekers uit Den Bosch goed. Tijn Kooi gaat voor het schot, en met succes pakt Heroes daarmee de eerste voorsprong. Daar blijft het in de beginfase niet bij. Ook de schoten van Sepp van Ochten en Tim van der Meijden treffen doel, en als James de Koning een steal pakt, zet Cas van Giersbergen Heroes al na drie minuten op een 2-8 voorsprong. MBCA gaat vervolgens in de achtervolging. Dat doen ze via de trefzekere Ismael Smalley, die de driepunter weet te vinden. Dit minimaliseert het verschil, en via Ximesio Hinoke pakt de thuisploeg hun eerste voorsprong, doordat ze Heroes beter weten af te stoppen: 11-9. Bij beide teams neemt één speler het voortouw in de aanval: Smalley bij MBCA en Kooi bij Heroes. Het verschil is dat MBCA vaak de driepunter weet te raken, terwijl Kooi meerdere keren behendig is onder het bord, inclusief een and-1. Hierdoor neemt MBCA na het eerste kwart de voorsprong: 22-16.

Hoewel Kooi voor Heroes blijft scoren, is het voorlopig MBCA dat op voorsprong blijft. Barney Cooney rondt sterk af onder het bord, en samen met het schot van Shawn van Kanten zorgt hij voor een 30-21 voorsprong. Coach Gregory Tjin-A-Koeng bedenkt halverwege de eerste helft een nieuw plan, en dat heeft succes. Sepp van Ochten neemt het scorende werk over van Kooi, net als Tijn van Raaij die ook bijdraagt in de aanval. Doordat meerdere spelers opstaan, waaronder Tim van der Meijden, wordt het verschil verder verkleind. Heroes komt terug tot 34-32, maar ziet dat MBCA met Aleksandar Perovic en Theodore Plagerson doorgaat in de aanval. Het verschil loopt met nog anderhalve minuut te gaan voor rust op naar zeven punten, maar Heroes laat het daar niet bij zitten. Ze pakken meerdere steals en gaan opnieuw in de achtervolging, waarbij Tijn Kooi weer tot scoren komt. Meerdere tegenaanvallen hebben succes via Van Raaij en Van der Meijden. Hierdoor is het verschil bij rust slechts één punt: 39-38 voor MBCA.

De sterke flow van Heroes wordt na rust voortgezet. Kooi zorgt opnieuw voor een sterke drive naar de basket, en daarmee wordt de toon gezet. MBCA wordt vastgezet, en Heroes blijft sterk doorgaan in de aanval. Kooi is op dreef en vergroot het verschil. Wanneer ook Gijs van der Steen naar de basket gaat, staat het ineens 41-51 voor de bezoekers. MBCA komt in de problemen, en Heroes blijft het verschil verder vergroten. Van der Steen heeft ook zijn ritme gevonden, en Van Ochten gaat sterk naar het bord. Het verschil wordt groter en groter, en voor MBCA lijkt er geen houden meer aan. Naast Kooi gaat ook Van Ochten door, en het derde kwart wordt afgesloten met 45-63 voor Heroes. Bij MBCA weet enkel Hinoke te scoren, terwijl Heroes meerdere opties heeft.

Het beeld van de tweede helft is dat Heroes sterker is in de aanval en zijn voordeel doet gelden onder het bord. Kooi heeft 33 punten en opent het seizoen op uitstekende wijze. De rest van het team gaat meedoen in de aanval, waaronder Van der Steen en Boaz van Rhijn. Dit collectief zorgt ervoor dat Heroes onder 12 de eerste overwinning pakt in de Eredivisie. Met een 55-78 overwinning is het seizoen succesvol geopend, en lijkt er nog veel meer in dit seizoen te zitten.