Winst voor Landstede Hammers dames onder 14, Apollo dames onder 18 en Heroes Den Bosch onder 16 in Amstelveen

Gepubliceerd op 16 september 2024 om 09:00

Tot in het vierde kwart was het nog onduidelijk wie de eerste punten in de dames onder 14 Eredivisie zou pakken; MBCA of Landstede Hammers. Rond zeven minuten voor het einde zetten de bezoekers uit Zwolle een 0-14 run neer waardoor het verschil werd gemaakt. Landstede Hammers pakte zodoende een 53-60 overwinning in Amstelveen.

Na een stroeve start van de dames van BC Apollo dames onder 18 herpakten zij zich tegen MBCA Amstelveen en stonden 13 punten voor richting de eindfase. Een comeback van MBCA maakte alles nog mogelijk, maar de laatste driepunter van Daylisa Deul gooide de wedstrijd op slot met een 51-57 overwinning voor Apollo.

Ook werd het spannend in de onder 16 Eredivisie. Heroes Den Bosch stond de hele wedstrijd voor, maar MBCA wist via Kerfalla Sylla langszij te komen. Toch wist Heroes de voorsprong over te nemen via vrije worpen. Dit zou leiden tot een 57-60 overwinning voor de Bossche bezoekers.

MBCA Amstelveen VU14 VS Landstede Hammers VU14

De wedstrijd begint met een vliegende start voor de Hammers. Meldja Njeumen en Vera Tempert zetten direct druk op de verdediging van MBCA. Door hun snelle drives naar de basket weten ze al vroeg het eerste verschil op het scorebord te maken. MBCA probeert zich te herpakken via Retaj Kherrazi en Celia van der Bent, die beide aanvallend een belangrijke rol spelen. Toch blijft het de Hammers die de leiding pakken. Dankzij sterk spel onder de basket van Tessa ten Napel en de trefzekerheid van Evi Visser sluiten de Zwollenaren het eerste kwart af met een 7-10 voorsprong. Opvallend is dat beide teams veel kansen onbenut laten, met name door gemiste inleggers, waardoor de score niet hoger oploopt.

In het tweede kwart probeert MBCA meer grip op de wedstrijd te krijgen. Hoewel de Hammers doorgaan met een rake driepunter van Vera Tempert, blijft MBCA vechten. Retaj Kherrazi laat haar kracht zien door meerdere malen sterk naar de basket te gaan. Hierdoor slaagt MBCA erin om de achterstand om te buigen in een kleine voorsprong van 20-19. Het lijkt erop dat de thuisploeg de controle over de wedstrijd neemt, maar de Hammers weten zich snel te herpakken. Wederom is het Ten Napel die met haar fysieke spel onder het bord het verschil maakt. Samen met Njeumen zorgt ze voor een nieuwe voorsprong voor de bezoekers. Toch blijft MBCA vechten. Celia van der Bent, die eerder al indruk maakte in Leiden, laat haar talent zien met een aantal knappe schoten. Haar acties, gecombineerd met een sterke drive van Kherrazi, zorgen ervoor dat de ploegen met een gelijke stand van 27-27 gaan rusten.

Na de rust komt MBCA sterk uit de kleedkamer. Kherrazi zet haar indrukwekkende spel voort en lijkt haar team naar een voorsprong te loodsen. MBCA loopt uit naar een kleine voorsprong, maar de Hammers geven zich niet gewonnen. Chawah Muller brengt haar team weer dichterbij met enkele goede acties, waarna Njeumen opnieuw toeslaat en de Hammers naar een nieuwe voorsprong helpt. Het wordt een echte nek-aan-nekrace, waarbij beide teams elkaar voortdurend weten te pareren. Aan de kant van MBCA zorgt Tiara Pers voor belangrijke punten, terwijl Tess ten Napel aan de andere kant blijft imponeren voor de Hammers. Het derde kwart eindigt met een minimale voorsprong voor de bezoekers: 39-40.

In het vierde en laatste kwart lijkt MBCA aanvankelijk het initiatief te nemen. Janae Tromp, Cjara Kurvers en opnieuw Celia van der Bent zorgen ervoor dat de thuisploeg een voorsprong van 45-42 opbouwt. De snelle aanvallen van MBCA lijken Hammers te verrassen, en het Amstelveense publiek hoopt op een overwinning. Maar dan kantelt de wedstrijd. Onder leiding van de ervaren Tessa ten Napel, Meldja Njeumen en Vera Tempert zetten de Hammers een indrukwekkende eindsprint in. De bezoekers worden steeds trefzekerder en lopen via een aantal knappe aanvallen snel uit. Wat begon als een kleine achterstand voor de Hammers, groeit uit tot een comfortabele voorsprong van 45-56. Hoewel MBCA nog wat terugdoet via Kherrazi, is het niet genoeg om de opmars van de Hammers te stoppen. De bezoekers uit Zwolle spelen de wedstrijd gecontroleerd uit en behalen hun eerste overwinning van het seizoen met een eindstand van 53-60.

MBCA Amstelveen VU18 VS BC Apollo Amsterdam VU18

Als het gaat om de drives naar de basket, neemt MBCA het voortouw. Isa Pigot zorgt direct voor een snelle uitbraak, net als Ranya Hnassay. De voorsprong loopt op tot 10-0, waardoor Apollo iets moet doen na de eerste drie minuten. Dat gebeurt ook. Daylisa Deul weet onder de basket te scoren, en Sophie Hartman is goed voor een and-1: 12-7. Vooral onder de basket komt Apollo beter voor de dag, al is het Amina Neefjes die haar snelheid gebruikt om de voorsprong weer op acht punten te zetten. Toch laat Apollo het er niet bij zitten. In de oefenwedstrijd tegen BV Hoofddorp hadden ze ook een moeizame start. Het spel begint beter te lopen, vooral als Deul op dreef komt. Dankzij haar inbreng eindigt het eerste kwart met een gelijke stand: 16-16.

Toch begint MBCA opnieuw sterk. Ivy Panka wordt gevonden door Annabel Vooijs en zorgt voor de eerste score van het tweede kwart. Bij Apollo leidt veel balverlies tot problemen, en Vooijs maakt meteen een driepunter: 23-16. MBCA neemt weer afstand, maar scoort daarna lange tijd niet. Ook Apollo lukt het niet om regelmatig te scoren. Uiteindelijk vindt Apollo opnieuw Daylisa Deul, die doorgaat met scoren en weer voor de gelijkmaker zorgt. Zij wordt afgelost door Alexia Siljade, die ook onder het bord een bijdrage levert, waardoor Apollo vlak voor rust voor het eerst op voorsprong komt. Door veel balverlies bij MBCA loopt het minder goed, en Dinyah Salem bepaalt de ruststand op 26-29 in het voordeel van Apollo.

In eerste instantie lijkt MBCA zich niet van de wijs te laten brengen. Pigot scoort meteen onder de basket, maar Apollo blijft sterk doorgaan. De inbreng van Deul zorgt voor een verdere uitbreiding van de voorsprong. MBCA wordt van scoren afgehouden en lijdt veel balverlies. Deul zet met een driepunter het verschil op 13 punten: 30-43. MBCA komt in de problemen, maar Sofie Zuskov pakt meerdere rebounds en doet iets terug onder het bord. Ondanks dat Apollo verdergaat met Maeve Leysner, is het Pien Vogelaar die het laatste woord heeft in het derde kwart. Met een driepunter zorgt ze voor 36-46.

Apollo antwoordt direct in het vierde kwart met opnieuw Deul en Ilvy Fahner. Op dat moment ontstaan er echter problemen in de aanval. Apollo lijdt veel balverlies, en daar profiteert MBCA lichtjes van. Ivy Panka slaagt erin om twee keer naar de basket te gaan en verkleint het verschil met een and-1. Zij neemt het voortouw in de laatste minuten. Apollo komt niet meer tot scoren, en Panka zoekt opnieuw de ruimte om af te ronden. Twee keer slaagt ze erin, en ook de vrije worpen helpen mee. Hierdoor wordt het verschil verkleind tot 51-52. Zal het MBCA toch nog lukken om de wedstrijd te kantelen, ondanks de grote moeite gedurende de wedstrijd? Met nog anderhalve minuut te gaan krijgt Esther Berthelet twee vrije worpen. Het is een cruciaal moment, maar ze verzilvert beide kansen. MBCA krijgt een nieuwe kans om het verschil te minimaliseren of gelijk te maken. Vogelaar neemt het schot, maar mist. Apollo kan met nog 40 seconden te gaan verder uitlopen. Daylisa Deul neemt een schot vanaf de driepuntslijn, en met het raak schieten van deze driepunter is de beslissing gevallen. Ondanks de comeback van MBCA wint Apollo de eerste wedstrijd in de onder 18 Eredivisie met 51-57.

MBCA Amstelveen MU16 VS Heroes Den Bosch MU16

Gelijk aan het begin van de wedstrijd speelt Heroes Den Bosch op snelheid. Bjorn Piqué gaat naar het bord om voor de eerste voorsprong te zorgen. MBCA probeert het ook, maar het lijdt tot turnovers; turnovers waar Heroes gebruik van maakt. Thijn Langens en Siem Kruiper vergroten de Bossche voorsprong. Daar blijft het bij de bezoekers niet bij. Stef Toemen doet mee met het scorende werk, en zo loopt Heroes uit naar een 8-23 voorsprong. MBCA moet iets terug doen om weer in de wedstrijd te komen. Stijn van den Akker komt bij de ring, net als Liam Benjamin, maar Heroes valt niet stil. Vrije worpen van Bjorn Piqué en Ege Sener zorgen voor een 16-31 voorsprong.

In het tweede kwart staat MBCA onder 16 voor een zware opgave: een achterstand van 15 punten goedmaken. Matteo Taal grijpt in met indrukwekkende aanvallende én verdedigende acties. Hij scoort vier punten en pakt meerdere rebounds, wat het team een broodnodige impuls geeft. Maar Heroes blijft gevaarlijk en blijft scoren. Ze schieten met precisie, waardoor Thijn Langens de voorsprong van 15 punten voor Heroes behoudt bij rust: 26-41.

Na rust begint MBCA furieus in het derde kwart. Pepijn Wijts knalt meteen een driepunter raak, gevolgd door een razendsnelle aanval van Kaan Bektas, die ook van afstand de driepunter verzilvert. Het verschil slinkt tot onder de tien punten. Lean Rouwhorst voegt zich bij het scorende geweld, en Heroes komt onder zware druk te staan. Ze vinden de basket nauwelijks meer en scoren slechts zeven punten in het derde kwart.

Toch weet Heroes op tijd de ring weer te vinden. Stef Toemen treft van afstand met een driepunter, maar MBCA blijft vechten. Kerfalla Sylla is onder het bord niet te stoppen en brengt MBCA terug tot 47-51. MBCA zet door en als Langens een technische fout krijgt, verkleint het verschil nog verder. Heroes krijgt geen grip meer op het spel, en Sylla maakt met nog twee minuten op de klok de gelijkmaker. Heroes lijdt opnieuw balverlies, en Bektas dringt door naar de basket en scoort een and-1, wat MBCA op een 57-54 voorsprong zet met nog anderhalve minuut te spelen. De spanning stijgt wanneer MBCA persoonlijke fouten maakt, waardoor Heroes weer langszij komt. Bij een stand van 57-57 krijgt Thijs Klapwijk de kans vanaf de vrije worplijn. Hij weet wat er op het spel staat, en blijft koel. Met zijn rake vrije worpen brengt hij Heroes in de laatste seconde naar een zinderende overwinning: 57-60. Heroes neemt de punten mee naar 's-Hertogenbosch, maar het was tot het laatste moment een thriller van een wedstrijd.