LWD Basket bezorgd Heroes Den Bosch tweede thuisnederlaag

Gepubliceerd op 1 oktober 2024 om 16:30

Echt lekker loopt het bij Heroes Den Bosch nog niet. In de SuperCup in Leiden was het totaal geen wedstrijd, en de eerste wedstrijd van het reguliere seizoen werd thuis met verlies afgesloten tegen Brussels Basketball. Tegen LWD Basket zag Heroes zichzelf opnieuw stroef beginnen. De bezoekers uit Leeuwarden pakten een 2-14 voorsprong, waarna Heroes wel terugkwam, maar nooit heeft kunnen uitlopen. Devin Whitfield en Boy van Vliet zorgden voor een 82-82 gelijke stand na 40 minuten spelen, waarna er een overtime ontstond. Heroes leek via Sherron Dorsey-Walker te winnen, maar Joel Murray maakte opnieuw gelijk. In de tweede overtime schoot LWD Basket met scherp. De driepunters van Whitfield en Daniel Johansson maakten het verschil waardoor de bezoekers uit Leeuwarden met 97-99 vanuit de Maaspoort er met de punten vandoor ging. Foto: Robert Verboon

Beide teams hebben hun eerste BNXT-duel verloren. Voor één van hen is het tijd om van de nul af te komen. De bezoekers uit Leeuwarden beginnen goed aan de wedstrijd. Het is Robin Duncan die voor de eerste score zorgt. Direct zet LWD Basket in op het afstandsschot. Matt Frierson, een begenadigd schutter, bewijst dat met een driepunter: 0-6. Heroes hebben moeite met balbezit, net zoals in de vorige duels met de eerste turnovers. LWD Basket maakt daar dankbaar gebruik van en vindt opnieuw het driepuntsschot, dit keer via Daniel Johansson. Daarmee houdt het niet op. In de eerste drie minuten nemen de Friese bezoekers het voortouw, zeker als Frierson opnieuw een driepunter scoort: 2-14. De thuisploeg probeert iets terug te doen en brengt Luuk van Bree in stelling, die op zijn beurt antwoordt met een driepunter. Heroes verkleint het verschil tot zes punten, maar LWD Basket slaat snel weer toe met een volgende driepunter. Ditmaal is het Whitfield die raak schiet, maar ook Le'Tre Darthard vindt namens Heroes het net. Zijn inbreng verkleint het verschil. LWD Basket scoort minder makkelijk. Een schot van Reinder Brandsma wordt geblockt door Xavier Cork, waarna Samuell Williamson Heroes voor het eerst op voorsprong zet: 20-19. De thuisploeg komt beter in het spel, waarbij Van Bree nog eens twee driepunters raak schiet. Hierdoor staat Heroes na het eerste kwart met 28-22 voor.

Heroes lijkt door te pakken in de volgende tien minuten als Darthard weer gevonden wordt, en ook Cork in stelling wordt gebracht. Met een and-1 zorgt hij voor 35-26. Toch blijft LWD Basket niet stilzitten. Shaquille Doorson is verdedigend sterk en door zijn stops komt LWD Basket terug in de wedstrijd. Johansson gaat krachtig naar de ring en verkleint het verschil, zeker wanneer hij later goed is voor een driepunter: 43-39. Heroes weet minder vaak te scoren, en LWD Basket vindt opnieuw de driepunter, waardoor ze in het spoor van Heroes blijven: 47-44.

LWD Basket blijft de basket makkelijk vinden. Frierson trekt sterk naar de ring en zet de bezoekers weer op voorsprong. Die voorsprong wisselt voortdurend, zeker wanneer Le'Tre Darthard met een driepunter Heroes weer aan de leiding brengt. Zo houdt Heroes de voorsprong, maar LWD Basket blijft minimaliseren. Williamson lijkt het verschil te maken met een drive naar de basket. Na het derde kwart is het verschil vijf punten: 65-60.

Ook in het laatste kwart blijft de Friese ploeg zoeken naar de driepunter. Matt Frierson bewijst opnieuw zijn waarde als schutter, evenals Jack Hemphill, die het verschil opnieuw verkleint: 67-66. De verdediging van Heroes geeft de schutters van LWD Basket veel ruimte, of het is LWD Basket die de bal snel rond laat gaan. Frierson krijgt een nieuwe kans, en wederom is het raak: 69-69. Het afstandsschot blijft LWD Basket overeind houden, maar Heroes loopt weer uit. Van Bree is opnieuw trefzeker met een driepunter, waardoor Heroes weer vijf punten voorsprong heeft. LWD Basket geeft echter niet op. Frierson scoort opnieuw met een driepunter, zijn zesde van de wedstrijd, en brengt daarmee zijn totaal op 20 punten. Een paar minuten voor tijd lijken de bezoekers af te stevenen op een overwinning in Den Bosch. Doorson scoort onder de basket, wat de stand op 76-79 brengt. Heroes moet snel handelen om een tweede nederlaag te voorkomen. De bal gaat rond en komt uiteindelijk bij Boy van Vliet, die het verschil verkleint. Het is een cruciale fase, waarbij LWD Basket lijkt te scoren via Robin Duncan, maar zonder succes. Heroes krijgt met nog anderhalve minuut te gaan een nieuwe kans, waarbij Justin Kier gevonden wordt en Heroes op voorsprong zet: 80-79. Er is niet veel tijd meer, nog een halve minuut met een minimale voorsprong voor Heroes. LWD Basket is in balbezit en vindt hun scorende speler: Devin Whitfield. Hij is snel en behendig en scoort een cruciale and-1, waarmee hij zijn team op voorsprong zet: 80-82 met nog 18 seconden te gaan. Heroes heeft balbezit en moet dringend scoren. Een gewone score kan voor verlenging zorgen, een driepunter voor de overwinning. De bal komt bij Boy van Vliet, die zijn snelheid gebruikt om af te drukken. Hij scoort en maakt gelijk. Met nog acht seconden te gaan krijgt LWD Basket de kans om de wedstrijd te beslissen, maar de schoten van Whitfield en Johansson missen, waardoor het 82-82 blijft en de wedstrijd naar overtime gaat.

In de eerste overtime weet Heroes niet te overtuigen. Het is LWD Basket dat als eerste scoort via Whitfield. Het wordt steeds moeilijker voor Heroes. De schoten van Dorsey-Walker en Kier missen, terwijl Robin Duncan wel raak schiet. LWD Basket loopt uit naar 84-88. Heroes geeft echter niet op en antwoordt via Kier en Cork, waardoor de stand weer gelijk is. Het blijft gelijk wanneer Dorsey-Walker en Murray hun vrije worpen benutten: 90-90, wat leidt tot een tweede overtime.

Wederom opent LWD Basket sterk. Whitfield schiet scherp en scoort een driepunter, waardoor hij op 25 punten komt: 92-96. Heroes heeft het steeds moeilijker, ondanks vrije worpen van Van Vliet. LWD Basket slaat opnieuw toe met een driepunter van Daniel Johansson: 94-99. Het verschil loopt op in de laatste minuten, en er is nog maar een halve minuut te spelen. Op dat moment vindt Dorsey-Walker de driepunter. LWD Basket heeft balbezit en kan de wedstrijd beslissen. Whitfield mist echter, en Luuk van Bree pakt de rebound. Heroes heeft nog een kans op een derde overtime of een driepunter voor de overwinning. Dorsey-Walker kiest voor de driepunter, maar mist. Hierdoor pakt LWD Basket de overwinning in en tegen Heroes Den Bosch met 97-99, waardoor de Bossche formatie nog puntloos blijft in de BNXT League.