Spectaculaire overwinning van PrismaWorx BAL Weert in Charleroi na overtime

Gepubliceerd op 3 oktober 2024 om 16:30

In de beginfase en aan het einde van de wedstrijd liep thuisploeg Spirou Charleroi uit naar een comfortabele voorsprong. Ondanks dat wilde PrismaWorx BAL geen seconde denken aan een nederlaag in Charleroi. Ondanks 36 keer balverlies maakte een hoog driepuntspercentage (57%) veel goed. Een driepunter van Revelinio Tholel zorgde voor overtime na 40 minuten spelen, waarna Spirou totaal niet meer tot scoren kwam. Driepunters van Hugo Minnig en Oshean Brathwaite maakten het verschil waardoor de bezoekers uit Weert hun eerste overwinning in de BNXT-League wisten te pakken met 78-89.

Sander Hollanders, opgeleid bij Basketbal Academie Limburg (BAL), is inmiddels uitgegroeid tot een gevaarlijke schutter. Na twee seizoenen bij Donar Groningen speelt hij nu voor Spirou Charleroi, waar hij herenigd is met zijn voormalig teamgenoot Willem Brandwijk. De twee zorgen in de openingsfase meteen voor de eerste voorsprong van de thuisploeg. Brandwijk wordt gevonden achter de driepuntslijn en zet de stand op 5-2. BAL heeft deze zomer enkele belangrijke veranderingen ondergaan. Na een sterk seizoen waarin ze vijfde eindigden in de Nederlandse competitie, moesten ze afscheid nemen van sterke spelers als Noé Botuli, Filip Brankovic en Milhan Charles. Op de centerpositie heeft BAL nu Lionel Colson, die de eerste vier punten van de bezoekers voor zijn rekening neemt. Spirou antwoordt echter met een driepunter van Cobe Williams, en loopt dankzij dezelfde Williams uit naar een 17-6 voorsprong na vijf minuten speeltijd. BAL verbetert daarna zijn verdediging, waardoor Spirou minder makkelijk tot schieten komt. Milo Hautekeet brengt BAL dichterbij in de wedstrijd. Aan beide kanten ontstaat veel balverlies, maar het is BAL dat het eerste kwart goed afsluit. Naast de inbreng van Colson levert ook de 19-jarige Sloveen Lon Ličan een bijdrage. Hij brengt BAL met 17-12 terug in de wedstrijd met een goed schot.

In het tweede kwart gaan beide teams verder in de aanval. Willem Brandwijk scoort onder het bord voor Spirou, maar bij BAL doet Renars Vogelaar hetzelfde. Telkens als BAL dichterbij komt, weet Spirou een antwoord te vinden. Na een score van Colson, zorgt Xander Pintelon voor Spirou dat de marge behouden blijft. Toch blijft BAL standhouden. Het Sloveense talent Ličan laat zien waarom hij een aanwinst is, door zijn ploeg met een driepunter voor het eerst op voorsprong te zetten: 30-31. Spirou weet de voorsprong even terug te pakken, maar het is opnieuw Ličan die met een driepunter zorgt voor een belangrijke bijdrage aan BAL's aanval. Dit gebeurt op een cruciaal moment in de wedstrijd. Minnig schiet vervolgens ook raak vanaf de driepuntslijn en zet daarmee de stand op 36-39 voor PrismaWorx BAL bij rust.

Na de rust komt Spirou sterk uit de kleedkamer. Ze houden BAL voorlopig van scoren af en nemen een nieuwe voorsprong via Gustav Knudsen onder het bord. BAL lijdt veel balverlies, en Sander Hollanders vergroot de marge naar 44-39. BAL komt ruim zes minuten niet tot scoren, terwijl Spirou dankzij Williams de voorsprong verder uitbreidt, zeker na een and-1 situatie: 50-41. Pas met nog twee minuten te gaan in het derde kwart weet BAL een succesvolle aanval af te ronden. Revelinio Tholel wordt gevonden en schiet vanaf afstand raak, waarmee hij drie belangrijke punten binnenhaalt voor zijn team. Het driepuntsschot blijkt een belangrijk wapen voor BAL, en Tholel maakt daar dankbaar gebruik van door wederom een driepunter raak te schieten: 52-49 met nog een minuut te spelen in het derde kwart. In een korte tijdsperiode wordt het weer een spannende wedstrijd. Spirou probeert een nieuwe voorsprong te nemen, maar slaagt daar niet in. Tholel schiet zelfs zijn derde driepunter op rij voor BAL, en krijgt daarbij een persoonlijke fout mee, waardoor hij een extra vrije worp mag nemen. Deze benut hij, en binnen een minuut zet hij BAL met 52-53 op voorsprong na het derde kwart. Dankzij tien punten op rij van Tholel neemt BAL het initiatief.

De ploeg van coach Radenko Varagić staat er goed voor. Het vierde kwart begint BAL met een and-1 van Lionel Colson. Spirou mist ondertussen enkele open kansen, en BAL maakt daar gebruik van. Brathwaite houdt zijn ploeg op voorsprong met een schot, maar Spirou geeft zich nog niet gewonnen. Sander Hollanders, die in het verleden vaak raak schoot namens BAL, doet dat nu voor Spirou en brengt de stand op 57-58. BAL lijdt vervolgens balverlies, en het is Pintelon die Spirou opnieuw op voorsprong zet. Deze minimale voorsprong wordt echter snel tenietgedaan wanneer de Franse speler Rene-Charles Louis-Therese met een driepunter de stand weer in BAL's voordeel draait. Het driepuntsschot blijkt cruciaal te zijn voor de bezoekers. Spirou maakt via Williams gelijk, maar Hugo Minnig reageert met opnieuw een driepunter en houdt daarmee de voorsprong voor BAL intact. BAL maakt echter fouten en lijdt balverlies, waardoor Spirou met een reeks scores de wedstrijd weet om te draaien naar een 70-64 voorsprong met nog twee minuten te gaan. De situatie verslechtert voor BAL wanneer Knudsen een steal pakt en Spirou met nog 1:43 te gaan op een voorsprong van acht punten zet. BAL moet snel iets terugdoen en dat lukt via Minnig. Met een lay-up en vrije worpen halveert hij de achterstand tot vier punten, maar Williams antwoordt direct voor Spirou met nog 49 seconden op de klok. Spirou leidt met zes punten, maar Colson brengt de spanning terug met een inlegger in de laatste 38 seconden. Opnieuw lijdt Spirou balverlies en maakt Williams een persoonlijke fout, waardoor Minnig één van zijn vrije worpen benut: 74-71, maar Spirou heeft balbezit. Williams brengt de bal op, maar het is Brathwaite die een belangrijke steal pakt en in de laatste 16 seconden scoort: 74-73. BAL moet een fout maken in de hoop dat Spirou vrije worpen mist, maar Williams blijft koel en schiet raak: 76-73 met nog 14 seconden te gaan. BAL moet nu een driepunter scoren om overtime af te dwingen. Vanuit de hoek vinden ze Tholel, die voor de vierde keer een driepunter raak schiet en daarmee voor een gelijke stand zorgt: 76-76, wat een verlenging van vijf minuten betekent.

In de overtime begint BAL goed, met een driepunter van Minnig. Spirou lijdt veel balverlies en BAL maakt daar gretig gebruik van. Oshean Brathwaite schiet eveneens raak vanaf de driepuntslijn, waardoor BAL helemaal loskomt van Spirou: 76-83. Spirou reageert nauwelijks meer, en de overwinning voor BAL komt niet meer in gevaar. PrismaWorx BAL Weert pakt uiteindelijk de overwinning met 78-89 in en tegen Spirou Charleroi. De eerste twee punten van het seizoen zijn binnen voor BAL, dat hoopt opnieuw een mooi seizoen neer te zetten.