Grasshoppers onder 14 pakt derde overwinning na echte thriller

Gepubliceerd op 6 oktober 2024 om 11:30

Ruim 35 minuten hadden de bezoekers uit Bunschoten-Spakenburg, BC Shooters dames onder 14, de voorsprong in de wedstrijd. Zij waren sterk aan het rebounden, en waren geregeld trefzeker van afstand. Pas in de laatste twee minuten wist Grasshoppers sterker te rebounden. Sarah Fuchs pakte een aantal belangrijke aanvallende rebounds, en via zeven punten oprij van Annebel van der Plas wist de thuisploeg in no-time een voorsprong van zes punten te pakken. Dit was voldoende om in de laatste minuut de zege binnen te halen. Dankzij een 66-60 overwinning blijft de Katwijkse ploeg koploper in de onder 14 Eredivisie.

Beide teams hebben twee overwinningen behaald, hoewel Shooters een wedstrijd meer heeft gespeeld. Grasshoppers begint goed aan de wedstrijd. Onder het bord wordt Sarah Fuchs gevonden, die verantwoordelijk is voor de eerste score van de wedstrijd. Shooters heeft moeite om door de verdediging van de thuisploeg te komen. Grasshoppers reageert direct met een driepunter van Annebel van der Plas, een trefzekere schutter namens de formatie van Grasshoppers: 5-0. Shooters valt echter niet stil. Onder het bord vinden ze Leah Beukers, die afgelopen seizoen al liet zien dat ze een kracht is die de fysieke strijd aankan. Grasshoppers lijdt veel balverlies, waardoor Shooters beter in de wedstrijd komt. Eliza Heinen reageert op het balverlies van Grasshoppers met een snelle drive naar de basket, op een manier die haar eigen is: snel, trefzeker en zeer behendig. In korte tijd scoort ze zes punten op rij, waardoor de bezoekers een 0-10 run neerzetten. Daar blijft het niet bij. Onder het bord wordt er veel gemist door Grasshoppers, en Shooters heeft het gemakkelijker met de rebounds. Na de 0-10 run breidt Ise Bonneveld, net als Heinen snel en behendig, de voorsprong voor de bezoekers verder uit: 5-12. Grasshoppers heeft moeite met de aanval. Opnieuw lijdt het team balverlies, maar het is Lynn de Wit die wat terugdoet. Zij onderschept de bal en brengt Fuchs na lange tijd weer in scoringspositie. Lang blijft het antwoord van Shooters niet uit: Anique Staal vergroot de voorsprong opnieuw. Coach Robin van de Bilt besluit een time-out te nemen om het balverlies te beperken. Dit lijkt effect te hebben. Het is Lieke Haasnoot, samen met Annebel van der Plas, die het verschil verkleinen. Beide speelsters werden vorig seizoen kampioen met Grasshoppers onder 12 in de landelijke competitie, terwijl het onder 12-team van Shooters in 2023 kampioen van Nederland werd, met veel speelsters die nu in het onder 14-team spelen. Heinen is één van deze speelsters en reageert direct op de comeback van Grasshoppers. Ondanks dat ze lijkt te passen, gaat ze naar het bord en scoort via een mooie floater. Grasshoppers laat zich echter niet uit het veld slaan. Opnieuw slaat Van der Plas toe en aan het eind van het eerste kwart verzilvert Patricija Dekkers haar schot, waardoor de stand gelijk is: 16-16.

Grasshoppers komt sterk terug in de wedstrijd. Toch is het Shooters die de bal succesvol opbrengt. Elise Kok vindt via een pass de insnijdende Heinen, die wederom haar snelheid benut om via rechts af te ronden. Grasshoppers blijft echter strijden. Onder het bord is Van der Plas sterk in de afronding, en via een mooie pass van Fenne de Haas brengt Leanne Kuijt Grasshoppers weer op voorsprong. Lang houdt deze voorsprong echter niet stand. Shooters, met Eliza Heinen als belangrijke spil, vindt snel de vrijstaande speelsters. Ise Koelewijn zorgt weer voor de gelijkmaker. Grasshoppers oogt zenuwachtig en lijdt opnieuw balverlies, waarvan Ilse Beukers profiteert met een driepunter: 20-23. Het is een eerste helft waarin de voorsprong voortdurend wisselt en beide teams om en om een run neerzetten. Nadat Shooters een nieuwe voorsprong heeft gepakt, komt Grasshoppers weer dichterbij. Zij rebounden beter, wat zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Naast de vele scores van Van der Plas is het Emmelotte Hoek die reboundend aanwezig is en de thuisploeg weer op voorsprong brengt: 26-23. Shooters neemt een time-out en weet vervolgens opnieuw een run te plaatsen, vooral dankzij Elise Kok en Leah Beukers die veel rebounds pakken. Ilse Beukers scoort trefzeker vanuit de break en Shooters loopt uit naar 26-31. Er dreigt echter gevaar voor de bezoekers, aangezien zowel Kok als Beukers op drie persoonlijke fouten staan. Vlak voor rust voorkomt Grasshoppers een grotere achterstand; Kuijt reageert snel met een driepunter, maar balverlies stelt Heinen in staat om namens Shooters het laatste woord te hebben voor rust: 29-33.

Shooters heeft de overhand bij de rebounds en het aantal steals maakt ook een verschil in de eerste helft. De tweede helft wordt succesvol geopend door de bezoekers. Ilse Beukers scoort met een fraaie jumper, maar Grasshoppers reageert met een and-1 van Annebel van der Plas. Deze belangrijke treffer houdt het spannend, maar Shooters antwoordt snel. Wederom wordt Beukers gevonden en zij vergroot het verschil met een driepunter: 32-40. Het verschil begint serieus groter te worden, en Grasshoppers moet voorkomen dat ze in grotere problemen komen. Dit weet Patricija Dekkers te voorkomen met een drive naar de basket. Vervolgens leidt Shooters balverlies en verkleint Charike Kruijer het verschil vanuit de break: 38-42. Het verschil van acht punten is gehalveerd, maar wordt opnieuw verdubbeld wanneer Ise Koelewijn onder het bord scoort, gevolgd door Ise Bonneveld in de volgende aanval. Grasshoppers komt opnieuw in de problemen, zeker wanneer Elise Kok namens Shooters een and-1 verzilvert: 40-49. Met nog 1:10 te spelen in het derde kwart, is het verschil negen punten in het voordeel van de bezoekers. Grasshoppers heeft balbezit en passt rond om de openstaande speelster te vinden. Lieke Haasnoot benut de ruimte naar het bord en scoort op een cruciaal moment, zeker wanneer Sarah Fuchs ook de rebound pakt. In de laatste seconden van het derde kwart neemt Haasnoot opnieuw het schot, waardoor Grasshoppers weer in de buurt van Shooters komt: 44-49.

Grasshoppers blijft volhouden in de rebounds en dat werpt zijn vruchten af. Hierdoor ontstaan er nieuwe kansen om terug te komen in de wedstrijd, ondanks de voorsprong van Shooters. Fuchs pakt de aanvallende rebound en scoort een belangrijke inlegger, waarmee het verschil kleiner wordt. Het worden cruciale minuten in het laatste kwart. Shooters mist, en Grasshoppers komt beter bij de rebounds. Een nieuwe kans om dichterbij te komen dient zich aan. Annebel van der Plas benut deze mogelijkheid en weet het verschil te verkleinen tot 48-49. Het wordt uiterst spannend. Shooters krijgt weer mogelijkheden, vooral door de snelheid van Heinen: 49-53. Het lijkt erop dat Shooters een solide voorsprong opbouwt. Met nog zes minuten te gaan, is het verschil vier punten, maar Grasshoppers heeft balbezit. Ze nemen hun tijd voor een goede aanval. Van der Plas lijkt opnieuw naar het bord te gaan, maar met een mooie pass bereikt ze Leanne Kuijt. Shooters heeft balbezit, maar komt minder gemakkelijk bij de rebounds en lijdt meer balverlies in deze fase van de wedstrijd. Grasshoppers maakt gelijk en opnieuw is het Kuijt die de stand op 55-55 brengt. Er zijn nog maar drie minuten te spelen. Na de gelijke stand vindt Shooters opnieuw Heinen, die met haar snelheid opnieuw de voorsprong geeft aan Shooters. Het wordt een cruciale slotfase. Kan Grasshoppers iets terugdoen, of loopt Shooters verder uit? De bal is bij Van der Plas, de veelvraat op scorend gebied. Ze kijkt rond naar mogelijkheden en vindt Demie Schat, die naar de basket snijdt en de stand weer gelijk trekt: 57-57. Nog voordat je met je ogen kunt knipperen, is Shooters alweer aan de andere kant. Deze keer mist Heinen, en krijgt Grasshoppers een nieuwe kans om op voorsprong te komen. Van der Plas dribbelt naar de basket, houdt in en neemt het schot. Met succes raakt ze, waardoor Grasshoppers zowaar op voorsprong komt met nog anderhalve minuut te spelen: 59-57. De wedstrijd lijkt te kantelen, maar Shooters mag vrije worpen nemen na een persoonlijke fout. Ilse Beukers benut de eerste, maar maakt een voetfout waardoor de vrije worp niet wordt toegekend. Aangezien ook de tweede erin gaat, had dit de gelijkmaker kunnen zijn. In plaats daarvan blijft het 59-58. Grasshoppers heeft balbezit, met opnieuw Van der Plas aan de bal. Ze dribbelt rond, daagt de tegenstander uit en neemt het schot. Wederom treft haar poging doel, zelfs via een driepunter, waardoor Grasshoppers verder uitloopt: 62-58 met nog 55 seconden te spelen. Dit is cruciaal in de slotfase van de wedstrijd. Shooters heeft haast en heeft een score nodig. Het schot wordt genomen door Heinen, maar ze mist. Shooters pakt wel de rebound, maar ook een nieuwe poging van Bonneveld wordt niet benut. Grasshoppers heeft de rebound en kan de tijd zo veel mogelijk laten wegtikken. Indien nodig wordt er geschoten, opnieuw door Van der Plas. Weer treft haar schot doel, waardoor ze zowaar zeven punten op rij maakt: 64-58 met nog 30 seconden te spelen. Het verschil blijkt te groot en Shooters komt niet meer dichterbij. Via een tussensprint in de laatste minuut en negen punten op rij van Van der Plas (die in totaal op 30 punten uitkomt), wint Grasshoppers ook hun derde wedstrijd. Het wordt 66-60, waardoor zij eerste blijven in de onder 14 Eredivisie.