Grote overwinningen voor MBCA Amstelveen onder 16 en 18 op H.S.V. Haren en Triple ThreaT Haarlem

Gepubliceerd op 9 oktober 2024 om 16:30

Afgelopen seizoen stonden de dames van MBCA onder 16 en H.S.V. Haren nog tegenover elkaar in de landelijke finale. Het verschil is afgelopen zondag gebleken; MBCA denderde over de bezoekers heen. In één kwart maakten zij het dubbele aantal punten dan in de gehele eerste helft. Dat resulteerde uiteindelijk in een 101-31 overwinning.

In een spannende wedstrijd tussen de dames onder 18 van MBCA Amstelveen en Triple ThreaT Haarlem, troffen twee sterke teams elkaar in een duel vol intensiteit en talent. Beide ploegen begonnen met hoge verwachtingen aan de wedstrijd, maar het was uiteindelijk MBCA dat in eigen huis de bovenliggende partij bleek. Dankzij een sterke collectieve prestatie slaagde de thuisploeg erin om Triple ThreaT in de tweede helft definitief van zich af te schudden en de overwinning veilig te stellen met 66-50.

MBCA VU16 VS H.S.V. Haren VU16

De bezoekers kunnen in de eerste minuten nog redelijk in de buurt blijven van MBCA. Via Laurie Hiemstra en Laura Nanninga pakken ze een 3-6 voorsprong, maar MBCA schakelt al snel Ivy Panka in. Onder het bord begint ze sterk, en met een driepunter zorgt Lucy van der Bent voor de gelijkmaker. Voornamelijk geleid door Panka neemt MBCA het initiatief. H.S.V. weet de kansen onder het bord niet te benutten, hoewel de thuisploeg vaak nog veel ruimte weggeeft onder het bord. Desondanks slaagt Panka erin om wél te scoren onder het bord, samen met een and-1 van Kensia Roseval. Dit zorgt voor het eerste verschil in de wedstrijd. H.S.V. kan enkel nog iets terugdoen via Audrey Timmerman, maar MBCA reageert direct met Lyen de Zoete, die de stand op 19-10 zet aan het einde van het eerste kwart.

MBCA gaat vervolgens door. Het schot van Alicia Wijnstein is raak, en via Retaj Kherrazi loopt het verschil op naar 27-10. H.S.V. komt iets dichterbij wanneer ze Noor Dunning en Maya Kroon vinden, maar MBCA loopt verder uit. Met name Kherrazi is sterk onder het bord, waardoor het verschil bij rust is verdubbeld: 40-20.

Bij aanvang van de tweede helft staat MBCA al 20 punten voor, en hoewel H.S.V. Haren probeert het tij te keren, blijken ze niet opgewassen tegen de aanvalskracht van hun tegenstander. Kensia Roseval en Ivy Panka nemen vanaf het begin van de tweede helft het voortouw voor MBCA. Met krachtige drives naar het bord en goed uitgevoerde aanvallen vergroten ze snel het verschil. De verdediging van H.S.V. Haren kan geen passend antwoord vinden op de sterke acties van het duo. Met een knappe and-1 van Celia van der Bent zet MBCA de wedstrijd volledig naar hun hand. Ook Grace Walsh doet een duit in het zakje met een fraaie driepunter, waarmee de afstand tussen hen en H.S.V. alleen maar toeneemt. Aan de andere kant van het veld blijft H.S.V. moeite hebben om door de strakke verdediging van MBCA heen te kunnen komen. Hun schoten missen precisie, en ze weten geen consistente scorereeks op te bouwen. Kensia Roseval blijft ondertussen op dreef, en maakt indruk met haar constante scorend vermogen. Ook Tichany Pompea, die steeds beter in de wedstrijd komt, levert een belangrijke bijdrage. Samen met Ivy Panka zijn zij goed voor maar liefst 20 punten. De verdediging van H.S.V. kan geen grip krijgen op hun snelle aanvallen en dynamische spel. Als de wedstrijd zijn einde nadert, is het Alicia Wijnstein die met een laatste driepunter de eindstand op een verbluffende 101-31 brengt in het voordeel van MBCA Amstelveen. H.S.V. Haren weet in de slotminuten niet meer tot scoren te komen, terwijl MBCA de wedstrijd professioneel uitspeelt en hun dominantie verder onderstreept.

MBCA VU18 VS Triple ThreaT VU18

Vanaf de eerste minuut is het MBCA dat sterk van start gaat. Elina Maxwell en Jill Pinnock dringen met krachtige drives door naar de basket en bezorgen hun team de eerste punten. Toch laat Triple ThreaT zich niet zomaar wegspelen. Via een indrukwekkende 0-8 run nemen de Haarlemse bezoekers al snel het initiatief over. Yamaira van der Goes speelt hierbij een cruciale rol. Ze is overal op het veld te vinden en zorgt voor belangrijke scores. MBCA lijkt even van slag, maar herpakt zich vervolgens sterk. Onder het bord nemen Isa Pigot en Ivy Panka het heft in handen, terwijl Eline Peters met een sterk schot ook haar steentje bijdraagt. Toch is het Triple ThreaT dat weer de controle grijpt. Van der Goes blijft op dreef en weet samen met teamgenoot Jacqueline Zurhaar het verschil te maken. Als het eerste kwart ten einde komt, staat Triple ThreaT voor met 12-18.

Het tweede kwart begint zoals het eerste eindigde: Van der Goes opent meteen met een driepunter en vergroot daarmee de voorsprong van Triple ThreaT. Maar MBCA geeft niet op en komt langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Pieke Kammeraat baant zich een weg door de verdediging met een sterke drive naar de basket. Vervolgens neemt Ivy Panka het voortouw voor de thuisploeg. Ze scoort zes punten op rij en trekt de Amstelveense ploeg weer naar zich toe. Keslin Visser staat ondertussen sterk in de verdediging, waardoor Triple ThreaT moeite heeft om tot scoren te komen. MBCA ziet kansen, en als Amina Neefjes haar snelheid gebruikt om een aantal snelle aanvallen af te ronden, neemt de thuisploeg voor het eerst de leiding. Neefjes, een sleutelspeelster van het succesvolle team dat vorig jaar de landstitel won in de onder 16 competitie, zorgt voor zes punten op rij en zet daarmee MBCA op een 29-24 voorsprong. Triple ThreaT probeert terug te komen via een driepunter van Wynona Tjien Fooh, maar MBCA blijft de wedstrijd controleren. Visser en Panka houden de thuisploeg in het zadel en zorgen ervoor dat de voorsprong behouden blijft. Bij rust staat MBCA met 33-27 voor.

Het derde kwart laat MBCA zien dat Panka onverminderd sterk blijft spelen, en leidt haar team met onvermoeibare energie. Terwijl Triple ThreaT probeert aan te klampen, onder andere via een driepunter van Elvira van Harte, groeit de voorsprong van MBCA gestaag. Annabel Vooijs gooit namens MBCA een prachtige driepunter binnen, wat de kloof verder vergroot. Opnieuw neemt de verdediging van MBCA de overhand, met Nada Hnassay die een belangrijke steal pakt en Sofie Zuskov die met haar scores het verschil verder vergroot. Aan het einde van het derde kwart staat MBCA comfortabel op een 53-39 voorsprong.

Het laatste kwart begint spannend. Triple ThreaT probeert zich nog één keer op te richten. Safiya Achthoven komt sterk op en brengt het verschil terug tot 53-48, waardoor de spanning weer toeneemt. MBCA brengt Grace Walsh in stelling, en dat blijkt een gouden zet. Walsh speelt met flair en vastberadenheid, en twee krachtige drives van haar zorgen ervoor dat Triple ThreaT niet dichterbij kan komen. Vervolgens is het opnieuw Maxwell die met een aantal rake acties de Amstelveense ploeg verder laat uitlopen. Uiteindelijk is de overwinning van MBCA onmiskenbaar. Via een eindspurt loopt de thuisploeg uit naar een overtuigende 66-50 overwinning op Triple ThreaT Haarlem.