Grasshoppers dames 2 boekt vierde overwinning oprij

Gepubliceerd op 19 oktober 2024 om 17:30

Tegen Akrides ging het in de eerste helft gelijk op. Grasshoppers leed vaak balverlies, waardoor de bezoekers uit IJmuiden langszij konden komen. De turnovers namen na rust af, waardoor ook de schoten veel beter vielen bij thuisploeg. Hierdoor wist Grasshoppers uit te lopen naar een grotere voorsprong, uiteindelijk naar een 67-56 overinning.

Na drie opeenvolgende overwinningen is Grasshoppers vrijdagavond op zoek naar een nieuwe zege tegen Akrides. Ook Akrides heeft de laatste drie wedstrijden gewonnen en wil met een overwinning afstand nemen ten opzichte van Grasshoppers. De Katwijkse formatie opent de score via Ilja Kromhout, die onder de basket haar kracht toont en de eerste punten op het bord zet voor de thuisploeg. De bezoekers uit IJmuiden vinden Josephine Haver, een van de uitblinkers aan de kant van Akrides. Zij reageert snel met een score aan de andere kant van het veld. Haar inbreng blijkt vanaf het begin cruciaal voor de bezoekers. De wedstrijd blijft in deze fase een fysieke strijd onder de basket. Grasshoppers zoekt voortdurend de lange pass naar binnen, waar Ingrid Blankensteijn-van der Plas de duels wint en het verschil probeert te maken. De thuisploeg krijgt vervolgens meer ruimte voor het afstandsschot, en Marieke van Duijvenbode benut die kans met een strakke driepunter, waardoor Grasshoppers licht uitloopt. Akrides houdt echter gelijke tred via, wederom, Josephine Haver. Zij is op dreef en maakt in het eerste kwart al tien punten, waarmee ze haar ploeg in de race houdt. Een mooie jumper van Juliëtte van Trigt zorgt voor een nieuwe aansluiting bij 12-10. Grasshoppers zoekt naar nieuwe mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden, maar lijdt in deze fase van de wedstrijd veel balverlies. Akrides ziet kansen en profiteert hiervan. Haver, die vrijwel onstuitbaar is in dit kwart, maakt met een nieuwe drive de gelijkmaker: 12-12. De spanning blijft voelbaar op het veld, waarbij beide teams in hoog tempo aanvallen blijven opzetten. Grasshoppers komt opnieuw op voorsprong door een driepunter van Isa de Jong, maar Akrides reageert direct met een score van Laura Kerkman. Aan het einde van het kwart krijgt Lotte Molenaar vrije worpen na een nieuwe aanval van Akrides, waarvan ze er één verzilvert. Het eerste kwart eindigt in een gelijkspel: 17-17.

Het tweede kwart begint voortvarend voor Grasshoppers. Madelief de Bleeker opent de score met een rake driepunter, en ook Britt Harwig vindt al snel het net met een fraaie jumper. Grasshoppers lijkt in deze fase het initiatief weer naar zich toe te trekken en de thuisploeg speelt met zichtbaar meer vertrouwen. Toch weet Akrides onder de druk uit te komen. Ellemieke Hofland pakt belangrijke rebounds en zorgt ervoor dat Akrides weer de nodige kansen krijgt om terug in de wedstrijd te komen. Haar dominantie onder de basket speelt een sleutelrol in het herstel van de bezoekers. Via Maud Rustemeijer wordt Akrides weer gevaarlijk, zeker als Marilou Buis opnieuw de steal pakt. De bezoekers knokken zich terug en profiteren opnieuw van het balverlies van Grasshoppers, dat in deze fase van de wedstrijd moeite heeft om de controle te behouden. Ondanks een strakke jumper van Jorieke Hiltjesdam voor Grasshoppers, blijft Akrides aandringen. Josephine Haver, de leidende kracht van Akrides, komt weer sterk naar voren en weet haar team voor het eerst op voorsprong te zetten. Grasshoppers blijft worstelen met de slordige passes en onnodig balverlies, waardoor Akrides meerdere kansen krijgt om het verschil verder te vergroten. Met nog enkele minuten te spelen in het tweede kwart vergroot Akrides het gat via een score van Laura Kerkman, die profiteert van een verdedigende fout van Grasshoppers. Enkel Ingrid Blankensteijn-van der Plas weet nog wat terug te doen voor de thuisploeg, maar het is niet genoeg om de voorsprong van Akrides te verkleinen. Bij rust staat Akrides aan de leiding met 34-37, en Grasshoppers heeft werk te doen om terug in de wedstrijd te komen.

Na de rust komt Grasshoppers vastberaden terug op het veld. Het is meteen duidelijk dat de thuisploeg erop gebrand is de leiding weer over te nemen. Britt Harwig zet de toon door een driepunter raak te schieten, waarmee de achterstand snel wordt gedicht. Niet veel later laat Kim Schaap zien dat ook zij haar vizier scherp heeft staan, en met een nieuwe driepunter neemt Grasshoppers de leiding opnieuw over. Akrides lijkt verrast door de herstart van de thuisploeg en heeft moeite om de controle terug te krijgen. De opmars van Grasshoppers stopt echter niet. Marieke van Duijvenbode neemt de volgende stap in het schotgeweld door eveneens tweemaal trefzeker te zijn vanaf de driepuntslijn. De schoten blijven vallen, en het verschil is opgelopen naar dubbele cijfers. De bezoekers kunnen niet meer door de stevige defensie van Grasshoppers heen breken. Met Isa de Jong en Marieke van Duijvenbode die het verdedigend goed dichthouden onder het bord, heeft Akrides moeite om tot goede schoten te komen. Enkel via Ellemieke Hofland, die met haar sterke reboundspel nog wat punten kan binnenslepen, blijft het team in de buurt. Het derde kwart eindigt met een comfortabele voorsprong voor Grasshoppers: 53-44.

In het vierde kwart probeert Akrides nog één keer alles op alles te zetten om de wedstrijd te kantelen. Laura Kerkman en Juliëtte van Trigt spelen sterk onder de basket en weten de stand terug te brengen naar 56-51, waardoor Akrides weer wat hoop krijgt. Hun intensieve verdedigende werk levert hen ook enkele belangrijke steals op, maar het lukt hen niet om deze om te zetten in scores. Vooral van afstand vallen de schoten niet, wat cruciaal blijkt in deze fase van de wedstrijd. Grasshoppers profiteert van het gebrek aan precisie bij Akrides en slaat terug. Weer is het Britt Harwig die op het juiste moment trefzeker is van achter de driepuntslijn. Met haar afstandsschot zorgt ze voor lucht voor Grasshoppers, die de voorsprong weer weet uit te breiden. Akrides probeert de druk op te voeren, maar de thuisploeg blijft kalm en controleert het spel. Via Isa de Jong en Ilja Kromhout weet Grasshoppers het verschil weer op te laten lopen naar tien punten, met een stand van 58-53. Akrides blijft nog even strijden, maar de klok tikt in het voordeel van Grasshoppers. De thuisploeg komt niet meer in gevaar en met een eindstand van 67-56 sleept Grasshoppers een belangrijke overwinning binnen.