BC Shooters onder 16 overleeft sterke comeback van Landstede Hammers

Gepubliceerd op 20 oktober 2024 om 16:30

BC Shooters heeft in een spannende wedstrijd tegen Landstede Hammers hun vierde overwinning in de onder 16 Eredivisie behaald. De thuisploeg begon sterk en liep uit naar een comfortabele voorsprong van 20 punten, maar zag deze in het derde kwart volledig verdwijnen door een indrukwekkende comeback van de Hammers. Ondanks de druk hield Shooters stand, en uiteindelijk trokken ze met 81-75 aan het langste eind in een zinderende wedstrijd vol wendingen.

BC Shooters is bezig aan een uitstekend seizoen in de onder 16 Eredivisie. Met drie overwinningen op zak staan ze stevig op de derde plaats in de competitie. In hun vierde wedstrijd van het seizoen nemen ze het thuis op tegen Landstede Hammers. Vanaf het begin van de wedstrijd is duidelijk dat Shooters er alles aan doet om hun ongeslagen reeks voort te zetten. De thuisploeg kent een vliegende start, en het is de spelverdeler Estelle Laseur die meteen de touwtjes in handen neemt. Met haar scherpe passes en zuivere schot verdeelt ze het spel goed. Haar bijdrage is van groot belang in het openen van de score. De Hammers hebben moeite om in hun ritme te komen en lijden veel balverlies. BC Shooters weet hier slim van te profiteren. Het is Jada Koelewijn die de voorsprong voor Shooters al snel weet uit te breiden, terwijl de sterke rebounds van Josje Matthijssen de marge nog verder vergroten. Coach Vincent Luijken van de Hammers besluit vroeg in de wedstrijd een time-out te nemen. Toch slaagt hij er niet in om het tij te keren. Shooters blijft ijzersterk, met Matthijssen onder het bord. Laseur en Jada Koelewijn maken vervolgens samen een run, en al snel staat er een 12-0 voorsprong op het bord. Het eerste kwart lijkt volledig in handen van Shooters te zijn. Toch geeft de Zwolse formatie zich niet zomaar gewonnen. Veronique Schutte vindt haar moment onder het bord en krijgt steun van Lianne van den Burgt. Zij weten het verschil terug te brengen naar 13-8. De Hammers komen enigszins terug in de wedstrijd en slagen erin om de eerste horde te nemen. Het zijn Johanneke Robbertson en Karlijn Schuyzeman die de steals pakken. Shooters blijft echter alert en vindt Daphne Schaap vrij, maar via opnieuw Schutte weet Hammers de schade te beperken en staat het 17-11 na het eerste kwart.

In het tweede kwart lijkt het erop dat Hammers langzaam terugkomt, maar Shooters schiet uit de startblokken. Emma Poort opent het kwart met een sterke rebound en een koelbloedige score. Ondanks een driepunter van Tess Rodil Toussaint loopt Shooters verder uit wanneer Estelle Laseur twee keer sterk doorkomt. Bij Hammers stapelen de fouten zich op, en balverlies blijft een terugkerend probleem. Laseur, samen met Poort, vergroot het verschil verder. Via vrije worpen van Lieke Koelewijn en Judith Korlaar groeit de voorsprong van Shooters naar maar liefst 16 punten bij rust: 46-30.

Na de pauze komt Hammers niet sterk uit de kleedkamer. Jada Koelewijn en Emma Poort bouwen het verschil verder uit tot 20 punten: 50-30. Op dat moment lijkt Shooters op weg naar een eenvoudige overwinning, maar Landstede Hammers zet plotseling de toon in de wedstrijd. Veronique Schutte opent met een driepunter en geeft het signaal voor een comeback. Schutte en Rodil Toussaint nemen hun team op sleeptouw, en de druk op Shooters neemt toe. De verdediging van de Hammers zorgt voor paniek bij de thuisploeg. Aan de hand van Schutte wordt het verschil in rap tempo kleiner. Waar het eerder nog 20 punten was, is het nu teruggebracht tot slechts negen punten. Hammers ziet kansen bloed. Eveline de Jong pakt een belangrijke steal en verzilvert de fastbreak, waardoor het verschil nog maar vijf punten is: 52-47. Met zeker nog een kwart te spelen heeft Hammers het gat nagenoeg gedicht. Toch weet Shooters zich nog enigszins te herpakken. Emma Poort en Lieke Koelewijn geven hun team een nieuwe impuls, en hoewel het verschil niet groter wordt, zorgt hun spel ervoor dat Hammers niet verder kan doordrukken. In plaats daarvan weet Shooters de voorsprong te behouden. Dan slaat Eveline de Jong opnieuw toe met een belangrijke score, gevolgd door Schutte en Zana Conradus die Hammers op gelijke hoogte zet. Shooters probeert het verschil te maken, maar forceert in de aanval en maakt daardoor fouten. Hammers ziet de kans op een ommekeer en grijpt die met beide handen. Via Schutte komt Hammers zowaar op voorsprong: 56-58. Het is een ongelofelijke ommekeer, want slechts zeven minuten geleden stond Shooters nog met 50-30 voor. Coach Gerda Heinen van Shooters ziet de voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar vindt een sterke kracht in Josje Matthijssen, die blijft domineren in de rebound. Haar vrije worpen zorgen ervoor dat Shooters na drie kwarten met een nipte voorsprong van 59-58 aan het vierde kwart begint.

In het laatste kwart verandert de wedstrijd in een ware thriller. Beide teams hebben volop kansen, en de spanning is te snijden. Gaat Hammers voor een nieuwe kans, of weet Shooters opnieuw uit te lopen? Het is opnieuw Matthijssen die het vierde kwart opent en Shooters weer op voorsprong zet. Toch geeft Hammers niet op, en het is Tess Rodil Toussaint die met haar derde driepunter van de avond de stand weer gelijk trekt: 61-61. Shooters voelt de druk toenemen, zeker wanneer Hammers opnieuw kansen creëert. Een gemist schot van Hammers geeft Shooters echter een adempauze, en Daphne Schaap maakt optimaal gebruik van deze kans met een belangrijke score. Met een hernieuwde voorsprong weet Shooters de druk van Hammers even te weerstaan. Matthijssen vergroot de voorsprong, en wanneer Estelle Laseur een zuiver schot raakt, lijkt Shooters eindelijk weer wat afstand te nemen: 71-61. De voorsprong van tien punten geeft de thuisploeg wat lucht, maar dan slaat het noodlot toe. Josje Matthijssen maakt haar vijfde persoonlijke fout en moet de wedstrijd verlaten. Dit biedt nieuwe kansen voor Hammers. Lian Eisses benut twee treffers en halveert het verschil, maar Jada Koelewijn houdt het hoofd koel en brengt Shooters opnieuw in veilige haven met een paar rake treffers. Met een eindstand van 81-75 boekt BC Shooters hun vierde overwinning van het seizoen in de onder 16 Eredivisie. Het was een wedstrijd vol spanning, waarin beide teams tot het uiterste gingen. Shooters toonde veerkracht en hield uiteindelijk stand, ondanks de sterke comeback van Landstede Hammers.